Placki ziemniaczane: Z tego przepisu zrobisz je raz dwa.
2 638
Doskonały przepis na pyszne placki ziemniaczane, które przygotujesz bez mozolnego tarcia.
Idealne na szybki i sycący lunch. Ponadto naleśniki te są również bardzo smaczne i przebijają nawet klasykę z tartego ciasta. Jeśli chcesz ułatwić sobie przygotowywanie obiadu nie tracąc przy tym smaku potraw, ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
Składniki:
500 g ziemniaków
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko (lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego na 3 łyżki wrzątku)
około 40 g mąki pszennej zwykłej
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Obierz i umyj ziemniaki. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i ostudź.
Obierz i posiekaj cebulę . Smażyć do zeszklenia w niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Na sam koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ugotowane ziemniaki rozgnieść prasą lub widelcem. Połącz je z warzywami z patelni, następnie oprósz mąką i wbij jajko. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Z masy robimy niezbyt grube naleśniki, które smażymy na średnim ogniu. Gdy zrumienią się z obu stron, usuń nadmiar tłuszczu i podawaj. Placki ziemniaczane bez tartych ziemniaków świetnie smakują ze śmietaną lub sosem grzybowym.
Więcej pomysłów na placki ziemniaczane znajdziesz na naszej stronie. Spróbujesz przysmaku wzbogaconego smakowitym serem.
Są wyjątkowo aromatyczne. Skusisz się również na przysmak z dodatkiem kiełbasy. Smacznego!