Chlebki pita wypiekane w 10 minut: Są gotowe raz, dwa, pachną w całym domu i smakują świeżo nawet następnego dnia.

Ten mini chlebek jest bardzo łatwy do przygotowania, nadmuchuje się jak balon w piekarniku po 10 minutach i jest naprawdę pyszny.

Można go nawet zamrozić – zawsze robię większy zapas i zawsze mam go pod ręką, gdy potrzebuję domowych wypieków. Chleb można również nadziewać, a smak jest naprawdę doskonały.

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka (200 ml)
  • Pół szklanki ciepłej wody (100 ml)
  • Pół szklanki jogurtu naturalnego (100 gramów)
  • 1 opakowanie świeżych drożdży (42 gramy)
  • 1 łyżka cukru pudru (20 gramów)
  • 2 łyżki oleju roślinnego (20 ml)
  • 1 łyżeczka soli (8 gramów)
  • 5 szklanek mąki pszennej (600 gramów)

Przygotowanie:

W misce wymieszaj ciepłe mleko i ciepłą wodę. I wymieszaj drożdże z cukrem. Mieszamy i dodajemy jogurt.

Ponownie dobrze wymieszaj i wlej olej. Do ciasta stopniowo dodawać mąkę. W tym samym czasie mieszamy.

Gdy dodamy całą mąkę i na koniec sól, zaczynamy wyrabiać ciasto. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawiamy w przykrytej misce na 45 minut.

Jak widać ciasto zwiększyło swoją objętość. Teraz zagnieść ciasto na posypanej mąką desce i uformować walec. Podzielimy go na 12 mniejszych części.

Każdą rozwałkuj na okrąg o średnicy około 14 centymetrów. Teraz po prostu pieczemy koła w piekarniku jeden po drugim. Piec 10 minut w temperaturze 250 stopni.

Bochenki pięknie urosną podczas pieczenia. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!