Niezwykle delikatne ciasto niczym prosto z cukierni: Ten deser to arcydzieło.
Kremowy deser wyglądający jak z drogiej cukierni, przygotowany w warunkach domowych
Składniki potrzebne do przygotowania
Ciasto:
- sól (szczypta)
- jajka (4 sztuki)
- cukier puder (100 g)
- mielone orzechy (100 g)
- mąka pszenna (40 g)
Polewa:
- śmietana 30% (30 g)
- masło (40 g)
- biała czekolada (70 g)
Mleko:
- masło (100 g)
- mleko (350 ml)
- żółtka (4 sztuki)
- skrobia kukurydziana (60 g)
- biała czekolada (120 g)
- śmietana 30% (250 g)
- cukier wanilinowy (1 saszetka)
- cukier puder (80 g)
Sposób przygotowania
Zmielenie orzechów, a następnie dodanie do nich mąki i wymieszanie. Oddzielenie białek od żółtek oraz dodanie soli do białek, a następnie ubicie ich na trwałą pianę. Podczas ubijania dodać stopniowo cukier, a następnie wymieszać pianę z orzechami, do uzyskania objętościowej masy.
Przygotować formę (20 x 20 cm) i wyłożyć ją papierem do pieczenia, boki zaleca się pokryć olejem. Następnym krokiem jest wyłożenie formy orzechowym ciastem i pieczeni całości przez 20 minut w piekarniku (170 stopni C.)
Kolejnym etapem jest przygotowanie kremu. W tym celu należy wlać do garnka mleka i ubić żółtka z pomocą trzepaczki oraz z dodatkiem cukru pudru i cukru wanilinowego. Następnie wymieszać ze skrobią, do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać łyżkę ciepłego masła i wymieszać całość.
Przygotowaną w punkcie 4 masę dodać do obecnego w garnku mleka i wymieszać. Odczekać do czasu zgęstnienia kremu, a następnie należy zdjąć go z palnika.
Do mieszanki należy dodać miękkie masło oraz startą na wiórki czekoladę, a następnie ponownie wymieszać i okryć folią. Po upieczeniu ciasto, należy wyjąć ciasto i oddzielić brzegi ciasta od formy, umieszczając tam kawałek folii spożywczej lub papieru, posmarowanego olejem.
Chłodną śmietanę należy ubić, następnie wymieszać z kremem, który wcześniej został przygotowany, a potem wyłożyć w sposób równomierny na cieście.