Brak pomysłu na deser z ciasta francuskiego: Mamy coś dla Ciebie. Przepis.
1 345
Chodzi za Tobą pyszny deser z ciasta francuskiego, ale zupełnie nie masz na niego pomysłu? Nie przejmuj się, biegniemy z pomocą! Ten przepis to prosty i sprawdzony sposób na zaspokojenie zachcianek każdego, a dodatkowo wykonasz go w jedyne 15 minut. Nada się idealnie na Wielkanoc, ponieważ zastępuje klasyczne wietrzniki czy też ptysie. Oto prosty przepis i lista składników potrzebna mojego wykonania:
Składniki:
1 warstwa ciasta francuskiego
300 ml śmietanki do ubijania deserów
1 saszetka budyniu waniliowego (ale może być też śmietankowy)
300 ml mleka
Opcjonalne składniki:
masło
cukier
cynamon
jabłka pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
Ciasto francuskie należy podzielić na równe kwadraty pofalowaną łopatą, ale można też zwykłym nożem.
Następnie należy posmarować wykrojone kwadraty mlekiem i wstawić do wcześniej nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 15-20 minut.
Kolejny krok to ubicie budyniu w mleku (zimnym) oraz śmietany i następnie należy je ze sobą połączyć poprzez delikatne wymieszanie.
Teraz należy upieczone kwadraty ciasta przekroić przez środek, z pomocą rękawa cukierniczego nałożyć wcześniej wymieszany krem budyniowo-śmietankowy i przykryć drugim kwadracikiem ciasta.
Opcjonalnie można dodać do kremu podsmażone na patelni, na maśle jabłka z cukrem i cynamonem.
Następnie można posypać kwadraciki cukrem pudrem dla dekoracji.