Pasta jajeczna jakiej jeszcze nie jadłeś: Odkąd mam ten przepis, nie robię innych.
4 508
Chcesz w łatwy i szybki sposób zaskoczyć gości wyjątkowym śniadaniem?
A może to właśnie ty masz ochotę spróbować czegoś nowego? Za chwilę przedstawimy ci przepis na pyszną pastę jajeczną, która z pewnością zasmakuje każdemu i zamieni nudne kanapki, w coś wyjątkowego! Gwarantujemy, że już nigdy nie będziesz chciał próbować innej.
Składniki:
3 ugotowane na twardo jajka
75 g szynki, salami lub przygotowanego w ulubiony sposób mięsa
25 ml mleka
75 g masła
15 g musztardy
200 g topionego sera
35 g cebuli
sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie:
świeże lub suszone zioła
grzyby
świeże lub marynowane warzywa (marchewka, ogórki korniszony, papryka)
Wykonanie:
1. Jajka ugotuj na twardo i zostaw na chwilę do ostudzenia.
2. Pokrój wszystkie dodatki w kostkę lub rozdrobnij je na mniejsze części.
3. Miękkie lub roztopione i ostudzone masło, wymieszaj dokładnie na gładką masę z mlekiem, musztardą i topionym serem (zamiast mleka możesz również użyć słodkiej śmietanki). Dodaj do środka wszystkie przygotowane wcześniej składniki oraz pokruszone żółtka jajek i jeszcze raz wymieszaj.
4. Białka jaj i cebulę pokrój w plasterki. W tym momencie możesz także poszatkować dodatkowo ulubione zioła i dodać wszystko do przygotowanej pasty. Dopraw do smaku solą i pieprzem i odstaw do przestudzenia.
5. Podawaj na świeżym lub lekko przypieczonym na patelni albo w tosterze chlebie.