Nigdy nie uwierzysz , jak dobrze mogą smakować surowe buraczki – Ta 5-minutowa sałatka na pewno przypadnie Ci do gustu: Jest wyjątkowa, smaczna i przede wszystkim zdrowa.
Co najważniejsze, smakuje również tym, którzy nie przepadają za jakąkolwiek potrawą z surowych buraczków. Osobiście, nigdy nie podejrzewałam, że surowe buraczki mogą tak dobrze smakować!
Sałatkę z buraczków robię zazwyczaj jako dodatek do mięs lub po prostu jako zdrowy i smaczny obiad np. z pieczywem pełnoziarnistym. Przepis jest banalnie prosty, zawiera tylko trzy składniki i jest doskonałym sposobem na pokonanie różnych infekcji i poprawę odporności.
Składniki:
- surowy burak
- jabłka
- marchewka
- Ilość składników 1:1
Przyprawy:
- cytryna
- miód
- łyżeczka oliwy
- garść orzechów
Przygotowanie:
buraki oraz marchewkę oczyścić, jabłka pozbawić nasion. zetrzeć wszytko na tarce. nie czekając, skropić sokiem z cytryny i olejem, całość wymieszać. następnie skropić miodem oraz posypać posiekanymi włoskimi orzechami. Zdecydowanie polecam ją wypróbować. To niesamowicie dobra, zdrowa i chrupiąca przekąska.
ZDROWA PASTA Z BURAKÓW
Składniki:
- 1 burak (mały)
- ser – 100 gram
- 3 ząbki czosnku
- sól
- mielony pieprz czarny
Przepis:
buraki ścieramy. dodajemy wszystkie składniki. mieszamy. I gotowe! Danie podajemy z pieczywem pełnoziarnistym
Syrop z surowych buraków
Składniki:
- 3 kg oczyszczonych, obranych buraków
- 4 średnie cytryny (jeśli nie są z ekologicznych upraw, warto je przemyć wodą z octem- skórka cytryny również jest w przepisie)
- 3 litry schłodzonej, przegotowanej wody
- od 3 do 5 opakowań kwasku cytrynowego (osobiście używam trzech, mimo że w przepisie jest pięć, wszystko zależy ile cukru zużyjesz)
- 2.5 kg cukru pudru ( w oryginale jest do 4 ale jak dla mnie, jest to za dużo)
- 1 paczuszka konserwantu
- połowa butelki aromatu waniliowego ( nie mylić z wanilinowym!)
Przygotowanie:
Umyj dokładnie cytryny, pokrój buraki i wszystko dobrze zmiel. Masę przełóż do garnka i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Odcedź i wymieszaj z cukrem sok, kwaskiem cytrynowym oraz konserwantem i esencją. Mieszaj aż cukier się rozpuści. Przelej do butelek (wysterylizowanych) i przechowuj w chłodnym miejscu
Syropu dodajemy do świeżej herbaty, lemoniady ale również świetnie nadaje się do różnego rodzaju ciast.
Przypominam, że buraki to potężne warzywo i może przyczynić się do obnizenia cisnienia krwi. Osoby które cierpią na niskie ciśnienie muszą stosować go z ostrożnością. Jest to super lek, lecz zalecam nie przesadzanie z nim i stosowanie go w małych dawkach.
BURACZKI PO KOREAŃSKU
Skladniki:
- surowe buraki ( ok 600 gramów)
- 4 spore ząbki czosnku
- olej roślinny (80 gramów)
Marynata:
- 3 stołowe łyżki octu
- 1 mała łyżeczka cukru
- pół łyżeczki kolendry
- pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Przygotowanie:
umyte i obrane buraki zetrzeć na tarce. czosnek drobno posiekać. wymieszać wszystkie składniki przygotowane do marynaty. dodać buraki oraz posiekany czosnek. dokładnie wszystko wymieszać. przygotować oraz doprowadzić olej do wrzenia, po czym wlać go do przygotowanej masy. dokładnie wymieszać i odstawić sałatkę na 3 godziny co najmniej!
SAŁATKA ODCHUDZAJĄCA I OCZYSZCZJACA JELITA
Składniki:
- 1/4 główki ładnej kapusty
- 550 gramów buraka
- 400 gramów marchewki
- jedno jabłko (opcjonalnie)
- dwie stołowe łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki stołowe startego świeżego chrzanu
Przygotowanie:
warzywa oczyścić i zetrzeć na tarce tak drobno jak to tylko możliwe. dodajemy mieszankę soku z cytryny oraz chrzanu. Mieszankę możemy dostosować do własnych upodobań smakowych. Sałatkę używamy jako klasycznego dodatku, bądź zajadamy się nim ze świeżym (pełnoziarnistym) pieczywem. Jeśli chodzi o mnie, zobaczyłam efekty po około 3 tygodniach, i powiem szczerze że nie jadłam sałatki codziennie a schudłam około 4 kilo. Poki co, narazie kilogramy nie wróciły. Jeśli chciałbyś/chciałabyś oczyścić jelita i zrzucić trochę więcej kilo to zachęcam do poniższego napoju.
Przygotowanie: Podgrzej 1/2 szklanki wody w garnku i dodaj połowę łyżeczki soli himalajskiej po czym dobrze wymieszaj. Nastepnie dodaj jedną łyżeczkę soku z berberysu, dwie łyżki soku z cytryny i pół łyżeczki soku z jabłkowego. Wymieszaj dokładnie i wypij na raz.