Mam przepis na pierwszorzędne wietrzniki z doskonałym kremem: Prosty i gwarantowany sukces.
1 839
Doskonały przepis na szybkie i łatwe domowe wietrzniki, które każdy może zrobić.
Składniki:
Na ciasto:
Zwykła mąka – 150 g
Woda – 350 ml
Masło – 150 gr
Jajka – 3 szt
Sól – 1/4 łyżeczki
Krem:
Śmietana do ubijania od 33% – 200 ml
Twarożek 170 g
Cukier puder 50-100 g
Wskazówka:
Wietrzniki można nadziać kremem budyniowo-maślanym i bitą śmietaną. Możesz wybrać nadzienia według własnego gustu.
Przygotowanie:
Przygotujemy ciasto francuskie. Włóż masło do wody, postaw na ogniu. Niech się rozpuści.
Dodać mąkę i cały czas mieszając zagnieść jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do miski i odstawić.
W misce wymieszaj jajka ze szczyptą soli. Ciasto zaczniemy ubijać, gdy będzie jeszcze ciepłe. Stopniowo, jedno po drugim, dodawać jajka.
Ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji. Ciasto przełożyć warstwami do ozdobnej torebki.
Ułożyć w kształcie wieńca na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 250 stopni. Piec przez 10 minut (musi być monitorowany).
Następnie wyjmujemy wianki i przygotowujemy krem. Do kremu wystarczy ubić śmietanę z twarogiem i cukrem.