Kładę polędwicę wieprzową prosto na startych ziemniakach i robię przysmak, o jakim nawet nie marzyłaś: Lepszy niż sznycel.

Doskonały przepis z domowej książki kucharskiej.

Ziemniaki i mięso zyskują w tej wersji zupełnie nowe oblicze. Jeśli macie ochotę spróbować czegoś wyjątkowego i bardzo smacznego, polecam ten przepis.

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 6 plastrów polędwicy wieprzowej
  • sól
  • przyprawy do smaku
  • 3 jajka
  • cebula
  • 2 łyżki zwykłej mąki
  • 2 jajka
  • 80 g sera

Dodatkowo:

  • Drobno posiekane warzywa
  • Przystawka według własnego gustu

Przygotowanie:

Obierz 6 średnich ziemniaków.

Zetrzyj na grubej tarce. Zalać zimną wodą i odstawić na 5 minut. Następnie odcedzamy i odciskamy wodę.

Mięso pokroić na 6 grubszych plasterków. Lekko postukać pod folią i posypać solą i pieprzem. Dodaj 3 jajka do masy ziemniaczanej.

Cebulę oczyścić, zetrzeć na tarce i dodać do masy ziemniaczanej. Dodać mąkę, sól, pieprz i wymieszać. W osobnej misce ubij 2 jajka.

Na patelni rozgrzej trochę oleju. Masę ziemniaczaną dozujemy na kształt naleśnika. Na ziemniakach ułożyć plasterek mięsa, które zawinęliśmy w jajku.

Przykryć masą ziemniaczaną i smażyć na złoty kolor z obu stron. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Po określonym czasie wyjąć blachę z piekarnika i posypać serem. Piec w temperaturze 200°C przez kolejne 5-7 minut.

Podawać posypane posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!