Naleśniki chlebowe z nadzieniem ziemniaczano – serowym to idealna przekąska, kiedy w domu nie posiadasz pieczywa. Z całą pewnością będzie ona smakowała gościom.
Do nadzienia: ziarenka sezamu 1 łyżka oleju. 1 żółtko Przygotowanie Najpierw należy wymieszać ciepłe mleko z cukrem i drożdżami instant, a następnie dokładnie wymieszać trzepaczką. Później stopniowo dodaj mąkę i sól oraz mieszaj ciasto. Następnie dorzuć olej. Wyrobione ciasto można pozostawić na 30 minut do wyschnięcia.
Obrane ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i ugotować, aż będą miękkie. Ugotowane i miękkie ziemniaki rozgniatamy na miąższ. W następnej kolejności dodajmy troszkę mleka, sól i startego sera oraz wszystko wymieszajmy.
Z kolei wyrośnięte ciasto odstawiamy na blat i dzielimy go na trzy części, które trzeba rozwałkować. Natomiast z nadzieja ziemniaczanego tworzymy także trzy kulki. Kulki te przydadzą się do nadzienia.
Nadzienie wkładamy do ciasta i dociskamy do naleśnika. W taki sam sposób postępujemy z pozostałymi dwoma naleśnikami. Wszystkie naleśniki owijamy folia spożywczą bądź torebką mikrotenową. Takie owinięte naleśniki zostawiamy chwilkę do wyrośnięcia.
Kiedy naleśniki wyrosną robimy w nich dziurki palcami, smarujemy żółtkiem i obsypujemy sezamem. Tak przygotowane naleśniki chlebowe z nadzieniem ziemniaczano – serowym pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C przez 15 – 20 minut.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.