Zapomnij o drogich potrawach, zwykłe brokuły to gotowe cudo: Najlepsze przepisy, które poprawią Twoją sylwetkę i zdrowie.

Brokuły to wspaniały pokarm pełen witamin, składników odżywczych i pierwiastków śladowych, których potrzebuje nasz organizm.

W okresie jesienno-zimowym warzywo to jest szczególnie korzystne dla naszego zdrowia. Oprócz wspierania odporności i ogólnego stanu zdrowia, jest to jeden z najzdrowszych pokarmów w historii.

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C brokuły plasują się wśród dziesięciu najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Swój ciemnozielony kolor zawdzięcza swoim poprzednikom z Półwyspu Apenińskiego, skąd rozprzestrzenił się na cały świat.

Co zawierają brokuły?

Białka, węglowodany, błonnik, woda, minimalna zawartość tłuszczu, żelazo, cynk, wapń, selen, sód, magnez, fosfor, potas, kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, witaminy A, B, C, E, K, beta-karoten, kwas foliowy i kwas pantotenowy

Wpływ brokułów – zdrowie

  • Wspiera odporność
  • Odtruwa środowisko wewnętrzne organizmu
  • Chroni komórki przed wolnymi rodnikami – profilaktyka nowotworowa
  • Chroni organizm przed infekcjami, wirusami – działa antyseptycznie
  • Skuteczna profilaktyka chorób układu krążenia
  • Utrzymuje serce i naczynia krwionośne mocne i mocne
  • Usuwa nadmiar cholesterolu z krwi
  • Profilaktyka wrzodów żołądka
  • Zapobieganie chorobom nerek
  • Przyspiesza metabolizm – wspomaganie odchudzania
  • Poprawia trawienie i opróżnianie
  • Przywraca mikroflorę jelitową
  • Poprawia i wzmacnia skórę
  • Wspomaga tworzenie krwi
  • Poprawia ogólne samopoczucie organizmu
  • Wspiera funkcje mózgu
  • Wspomaga tworzenie masy mięśniowej
  • Uspokaja system nerwowy
  • Profilaktyka osteoporozy – wzmacnianie tkanki kostnej

Pożywna zupa brokułowa

Składniki potrzebne dla 4 osób:

  • 50 dkg brokułów
  • 10 kg sera
  • 2 marchewki
  • 1,6 dl śmietanki do gotowania
  • 1 czerwona cebula
  • 2 kg masła
  • szczypta
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 1 kostka bulionowa (drobiowa, warzywna – najlepiej domowy bulion)

Przygotowanie:

Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Oczyść marchewkę, drobno zetrzyj, czerwoną cebulę obierz i pokrój. Rozpuść masło na patelni i zeszklij cebulę. Dodaj marchewki, brokuły i zalej tyle wody lub bulionu, ile chcesz mieć zupę. Bulion gotować około 15 minut.

Gdy warzywa będą miękkie dodać śmietanę, bulion, pieprz, gałkę muszkatołową, sól i wymieszać. W razie potrzeby można rozcieńczyć niewielką ilością wody. Dodaj ser i ponownie zagotuj, jeśli się rozpuści, możesz go zdjąć z ognia.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!