Próbowaliście kiedyś nutelli z jabłek: Jest pyszna, prosta i doskonała przez cały rok.
12 270
Jabłek z jesiennych zbiorów mamy sporo, ale jeszcze nie zdążyliśmy ich wykorzystać.
Niektóre odmiany są jeszcze soczyste i przetrwają do wiosny, ale mamy też takie, które są mączne i nie nadają się do normalnego jedzenia. To z nich co roku robię doskonałą domową Nutellę z jabłek. Jeśli jeszcze tego nie próbowałeś, koniecznie to zrób.
To doskonały, szybki i bardzo prosty przepis. Za niewielkie pieniądze masz doskonałą czekoladową pastę do chleba, do klejenia wypieków lub do wszelkiego rodzaju przepisów.
Składniki:
1 kg jabłek
150-250 g cukru
50 g proszku kakaowego
50 g czekolady do gotowania
Przygotowanie:
Umyj jabłka.
Zneutralizujemy ich. Pociąć na kawałki. Wlej trochę wody.
Gotujemy do miękkości. Następnie dosłodzić do smaku.
Jeśli chcesz, do posłodzenia możemy użyć domowego cukru waniliowego. Wymieszaj z kakao w proszku.
Na koniec dodajemy połamaną czekoladę do gotowania. Możemy mieszać. Niech się zagotuje.
Następnie przelej do małych szklanek. Dobrze zamkniemy.
Teraz sterylizujemy w temperaturze 85°C przez około 20 minut. Nutelli używamy do sklejania wypieków, smarowania lub jako składnik kremów. Świetnie nadaje się również do jedzenia prosto ze szklanki.