Przepisy kulinarne Ciasto Jagodowe z Kwaśną Śmietaną: Niesamowicie pyszne i gotowe w piekarniku w 10 minut. Last updated lut 6, 2023 4 130 Przepis na doskonałe i bardzo delikatne ciasto z jagodami i kwaśną śmietaną. Przygotujesz go szybko i prosto. Wystarczy wymieszać ciasto, wylać je na blaszkę i posypać owocami oraz posypką. Składniki: Ciasto: 300 g kwaśnej śmietany 300 g mąki półgrubej 100 ml mleka 100 g cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: jagody lub inne owoce cukier puder Kruszonka w proporcji (1:1:1): masło cukier gruba mąka Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200°C. Jajka razem z cukrem ubić na białą pianę. Ostrożnie wymieszaj śmietanę z pianką. Stopniowo wsypywać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć owoce i posypać posypką. Kruszonkę robimy z grubej mąki, cukru i masła. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut. Życzymy smacznego! 🙂