Lubimy kapustę bardziej niż ziemniaki i ryż: Przepis na duszoną czerwoną kapustę według starej książki kucharskiej.

Czerwona kapusta jest pełna witamin i składników odżywczych, ale jest też idealnym dodatkiem do świątecznego niedzielnego obiadu.

Jeśli jednak przygotujesz go w ten sposób, jest to skończone dzieło sztuki, którego po prostu nie da się porównać z niczym innym!

Składniki:

  • 800 g czerwonej kapusty
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 cebule
  • 3 łyżki kr. cukier
  • 200 ml bulionu wołowego (może być też warzywny)
  • trochę oleju (do smażenia cebuli)
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 100 ml wody
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Pokrój kapustę i posól ją.

Dobrze wymieszać. I pozwól mu odpocząć przez chwilę. Obierz i drobno posiekaj cebulę.

Podsmaż cebulę na odrobinie oleju. Następnie dodać cukier granulowany.

Pozostawić na ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się skarmelizuje. Następnie dodaj kapustę do mieszanki. Dobrze wymieszać.

Dusić około 5 minut, ciągle mieszając. Zalej bulionem i pozwól mu delikatnie dusić się pod pokrywką.

Następnie dodaj sok z cytryny. Na koniec zagęścić mieszanką wody i czarnego pieprzu.

Mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Teraz możemy podawać. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!