Dodaj 2 jajka, trochę mąki i cukru do startych jabłek: Będziesz miała ten fantastyczny pachnący przysmak w mgnieniu oka.
3 539
Jabłka można przyrządzać na wiele sposobów, a potrawy z nich wykonane są zawsze bardzo smaczne i aromatyczne.
Dziś moje ulubione placki z jabłkami, które są fantastycznie kruche, smaczne i soczyste. Po prostu wymieszaj wszystko i włóż do garnka. Dziś mamy dla Was ten prosty jabłkowy przysmak według naszego przepisu, który przygotujecie dosłownie w kilka minut!
Składniki:
3 duże jabłka lub 5 mniejszych
2 jajka
100 g cukru
5 łyżek zwykłej mąki
szczypta soli
olej do smażenia
Dodatkowo:
Cukier puder
Twarożek
Bita śmietana
Przygotowanie:
Umyj jabłka. Oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dodaj jajka i cukier. Wymieszaj mąkę i sól. Dobrze wymieszać do uzyskania jednorodnej masy.
Wlej olej na patelnię. Rozgrzej. Łyżką formować małe kotlety i smażyć je z obu stron na złoty kolor.
Połóż je na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Podawać np. z miodem. Alternatywnie można posypać cukrem pudrem, udekorować twarogiem lub bitą śmietaną. Życzymy smacznego!