Najlepsze pieczone ziemniaki: Idealnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Przepis.
3 831
Idealny przepis na najsmaczniejsze pieczone ziemniaki, które są chrupiące na zewnątrz i miękkie, prawie jak puree, w środku.
Takie pieczone ziemniaki pierwszy raz jadłam u szwagierki i od tamtej pory nie robię ich inaczej. Pokażę Ci kilka sztuczek, jak to osiągnąć, a będziesz zachwycony efektem.
Składniki:
1 kg ziemniaków
10 g sody oczyszczonej
2 litry wody
2 łyżki oliwy z oliwek
4-5 łyżek oleju słonecznikowego
sól
zmielony czarny pieprz
1 ząbek czosnku
1 gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i włożyć do garnka. Następnie umyj je pod bieżącą zimną wodą.
Ziemniaki pokroić w kostkę i pozostawić na chwilę w durszlaku pod bieżącą zimną wodą. Dodaj sól kuchenną do wrzącej wody w garnku.
Dodaj szczyptę soli. Dodaj ziemniaki i gotuj je przez 5 minut po zagotowaniu wody.
Pokrój ząbek czosnku w małą szklankę. Dodaj rozmaryn.
Wlać oliwę z oliwek. Na koniec dodać czarny pieprz i sól. Wszystko dobrze wymieszaj.
Ugotowane ziemniaki, gdy są jeszcze gorące, włożyć do garnka z zimną wodą. Następnie wylewamy je na suchy ręcznik. I suszymy je bardzo delikatnie.
Umieść suche ziemniaki w głębokiej misce. Dodaj olej słonecznikowy, trochę wymieszaj i przenieś na blachę do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 250°C na co najmniej 20-25 minut przed pieczeniem ziemniaków. Umieść blachę w dolnej części piekarnika i piecz przez 25-30 minut.
Po upływie tego czasu odwróć ziemniaki i przelej przez sito olej czosnkowy. Ponownie piecz ziemniaki w dolnej części piekarnika przez kolejne 10-15 minut.
Po upieczeniu posolić ziemniaki i podawać. Życzymy smacznego!