Polędwica holenderska z ziemniakami ziołowymi posypane parmezanem. Sprawdzony przepis.

Kotlet holenderski z ziemniakami ziołowo-parmezanowymi – sposób przygotowania

Kotlet mielony można również upiec na tzw. sposób holenderski, kiedy dodaje się do niego głównie tarty ser. Świetnie komponują się z nim np. specjalnie pieczone ziemniaki, które bez problemu przygotujesz w piekarniku tak samo jak mięso.

Pieczeń mielona

  • chleb tostowy – 180 gr
  • mleko – 225 ml
  • cebula dymka – 30 gr
  • gouda – 150 gr
  • mięso mielone – 1 kg
  • mielona gałka muszkatołowa – ćwierć łyżeczki
  • mielona kolendra – pół łyżeczki
  • mielony pieprz – do smaku
  • sól – do smaku
  • jajka – 3 szt
  • bułka tarta – 2 łyżki
  • cebula – 1 szt
  • olej – w razie potrzeby
  • woda – 50 ml
  • ziele angielskie – 3 kulki
  • czarny pieprz – kilka kulek
  • liść laurowy – 1 szt

Ziemniaki

  • ziemniaki
  • kolendra lub pietruszka – do smaku
  • parmezan – wedle uznania
  • suszony czosnek – 1 łyżeczka
  • suszona cebula – 1 łyżeczka
  • sól – pół łyżeczki
  • pieprz – do smaku
  • olej – 2 do trzech łyżek stołowych

Przygotowanie

Biały chleb tostowy, ale można też użyć pokrywki lub bułki, pokroić w kostkę i włożyć do miski do namoczenia w mleku. Kiedy dokładnie się nią nasiąknie, wszystko wymieszaj. Posiekaj dymkę, zetrzyj ser i dodaj mięso mielone. Doprawiamy mieloną gałką muszkatołową i kolendrą. Dodać jajka, sól, pieprz i wymieszać. Dodaj trochę bułki tartej, aby zagęścić.

Cebulę pokroić w ćwiartki. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i włóż do niej cebulę. Z mięsa uformować 2 klopsiki i ułożyć je na cebuli. Dodaj wodę, ziarna pieprzu i ziele angielskie oraz liść laurowy. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz mięso przez godzinę.

Całe umyte i nieobrane ziemniaki włożyć do wody i gotować 10 minut. Następnie rozłóż je i wykonaj w nich nacięcia w miejscu cięcia. Posiekaj natkę pietruszki lub kolendry do naczynia do zapiekania. Dodaj 3 łyżki parmezanu, suszony czosnek i cebulę, sól, pieprz i olej.

Wszystko wymieszaj i rozłóż na blasze do pieczenia. Ułóż ziemniaki przekrojoną stroną do dołu w naczyniu do zapiekania. Posyp je większą ilością parmezanu i wstaw do piekarnika na ostatnie 20-30 minut pieczenia z mięsem. Po upieczeniu kotlet kroimy i podajemy z ziemniakami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!