Jest to prosty przepis, którego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu: Miękki środek smażonego i chrupiącego kalafiora z pewnością zachwyci.

Na polskich stołach nieczęsto pojawia się kalafior.

To ogromna strata, ponieważ warzywo to może mieć wiele zalet zdrowotnych, ale przede wszystkim doskonale smakować. Ma wspaniały aromat i konsystencję. Kalafior w cieście może być stosowany jako danie dodatkowe lub jako dodatek do potraw. Dowiedz się, jak go przyrządzić!

Oto rzeczy, których będziesz potrzebować

  • 1 duży kalafior
  • 250 ml wody
  • ok. 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka kurze
  • Kurkuma
  • Mielona słodka papryka
  • Papryka chili
  • Pieprz czarny
  • Sól
  • ok. 15 ml mleka
  • Olej do smażenia

Jak przygotować:

Po umyciu kalafiora pokrój go na cienkie plasterki.

Włóż wodę do rondla, doprowadź ją do wrzenia, a następnie dodaj plastry kalafiora.

Gotować przez około 7-8 minut.

W misce połącz mąkę i przyprawy. Możesz dostosować ich ilość do swoich upodobań.

W drugiej misce umieść 2 jajka kurze. Użyj widelca lub trzepaczki, aby je rozbić. Następnie umieść kalafiora w mieszance przypraw i mąki. Na koniec pokryj kalafior jajkiem.

Gotuj kalafior przez kilka sekund na patelni, aż stanie się chrupiący. To wszystko, smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!