Idealny, szybki przepis: Cienkie naleśniki z cukinia – odkąd je jem codziennie stale chudnę.

Są takie dni, kiedy nie macie czasu ani pomysłu na syte, smaczne, ale i lekkie danie? A lubicie naleśniki?

Mam dla Was propozycję. Ostatnio przygotowałam dla siebie przepyszne naleśniki z tartą cukinią. Wyszły bardzo smaczne, mimo że jestem zwolennikiem naleśników ze słodkimi dodatkami, to te wytrawne zrobiły na mnie duże wrażenie.

Tym bardziej, że jest to bardzo zdrowe rozwiązanie na przegotowanie posiłku.

Chyba nie muszę nikomu wspominać, że warzywa w diecie są podstawowym składnikiem. Szczególnie teraz w sezonie jesienno-zimowym powinno się ich spożywać bardzo dużo, ze względu na zawierające w sobie witaminy i składniki odżywcze.

Cukinia zwana inaczej kabaczkiem, to warzywo należące do rodziny dyniowatych. Można wyróżnić cukinie żółtą, ciemnozieloną i pasiastą, w zależności od odmiany. Warzywo rośnie dosyć duże, ponieważ może sięgać nawet do 40 cm. Zawiera w sobie mnóstwo składników odżywczych, przede wszystkim potas, żelazo, magnez oraz witaminy B1, C, K i beta karoten.

Cukinia jest bardzo fajnym rozwiązaniem dla osób dbających „o linię”, ponieważ zawiera bardzo mało kalorii. Poza tym doskonale odkwasza organizm i bierze udział w oczyszczaniu, co pozytywnie wpływa na układ trawienny.

Do zrobienia tych pysznych naleśników cukiniowych potrzebujemy takich samych składników jak w przypadku tradycyjnego dania.

Przygotowujemy sobie:

  • jedną cukinię (ok. 800 g) najlepiej dojrzałą,
  • 2 jajka, szklankę mleka,
  • 1 – 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (polecam też olej z dodatkiem oliwy z oliwek),
  • świeże zioła tj. pietruszka, koperek (wystarczy pęczek) i łyżeczka soli do smaku.

Cukinię myjemy pod bieżącą wodą i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Do cukinii dodajemy pokrojoną drobno świeżą pietruszkę lub koperek.

W innej miseczce roztrzepujemy jajka z łyżeczką soli lub miksujemy. Do jajek wlewamy mleko oraz wsypujemy przesianą wcześniej mąkę i mieszamy wszystko do gładkości. Następnie ciasto wlewamy do startej cukinii wraz z dwiema łyżkami oleju i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Teraz już tylko pozostaje nam rozgrzać patelnię i smażyć naleśniki.

Olej został już wlany do ciasta i nie jest on wymagany dodatkowo na patelni. Naleśniczki smakują wyśmienicie z sosem czosnkowym.

Aby go przygotować wystarczy odrobina śmietany wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i koperkiem. Gotowe, smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!