Sos pomidorowy z kolei w tym przepisie ma nieczęsto spotykany twist. Jest on lekko słodki, ale świetnie komponuje się z klopsikami. To danie smakuje dobrze z najróżniejszymi dodatkami. Możesz podawać je z ulubioną surówką i ziemniakami, lanymi kluskami czy po prostu ze świeżym chlebem. Niezależnie od wersji, zawsze smakuje przepysznie!
Klopsiki:
Sos pomidorowy:
Zanim przystąpisz do robienia klopsików, ugotuj i ostudź ryż. Wymieszaj go z mięsem mielonym, resztą składników i dopraw do smaku. Mięso możesz wybrać w zależności od preferencji – równie dobrze sprawdzi się wieprzowo-wołowe lub wieprzowe.
Do garnka wlej mniej więcej 2 l wody, zacznij ją podgrzewać. Obierz cebulę, pokrój na ćwiartki i wrzuć do gotującej się wody. Po chwili wrzuć goździki i szczyptę soli. Z gotowej masy formuj niewielkie kulki. Żeby uniknąć rozpadania i sklejania się ze sobą pulpecików, za każdym razem mocz dłonie w misce z ciepłą wodą.
Gdy woda w garnku zacznie wrzeć powoli wkładaj do niej klopsiki. Po 20-25 minutach powinny być ugotowane. Wyjmij je ostrożnie z garnka.
Na bazie wywaru pozostałego po gotowaniu pulpetów przygotuj sos. Dodaj koncentrat pomidorowy, mleko, trochę cukru i soli. Zagęść sos mąką i zagotuj. Jeśli nie przepadasz za słodkawymi sosami do mięsa, pomiń goździki i cukier. Możesz zastąpić je swoimi ulubionymi przyprawami. Smacznego!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.