Przepis krok po kroku. Pomysł na przepyszną roladę od niezwykłego szefa kuchni.
3 611
Przepis na roladkę z kurczaka
Potrzebujesz:
kurczaka
czosnku
cebuli
orzechów
masła
bazylia (lub pietruszka)
soli
cukru
musztardy
Do rąk weź kurczaka. Pokrój go oddzielając kości. Pamiętaj, żeby nie odcinać skóry ani tłuszczu. Zaprezentujemy Ci, jak możesz wykonać roladki na przykładzie niewielkiej ilości mięsa z podudzi. Jeśli jednak zdecydujesz się na przygotowanie większej ilości roladek, możesz wykorzystać inne części kurczaka.
Kawałki kurczaka, których będziesz używał musisz przede wszystkim posolić. Następnie połóż na nich ząbki czosnku, a wszystko posyp cukrem. W celu dokładnej ubicia, przykryj mięso folią spożywczą, a kolejno weź do ręki tłuczek i rozbij mięso. Tak przygotowane kawałki posmaruj musztardą.
Resztę ząbków czosnku, która Ci została wsyp do blendera, razem z cebulą, posiekaną wcześniej bazylią, masłem i orzechami. Całość musisz zblendować. Jeżeli wybrałeś pietruszkę, zamiast bazylii oczywiście wrzucasz właśnie ją.
Rozłóż folię aluminiową i posmaruj ją masłem. Wcześniej przygotowane kawałki kurczaka połóż na folii oraz posmaruj je pastą, którą przed chwilą wykonałeś przy pomocy blendera. Całość szczelnie zawiń. Teraz wybór należy do Ciebie! Nasze roladki możemy przyrządzić na wiele sposobów.
Dobrym wyjściem będzie zarówno standardowy piekarnik, jak i łaźnia wodna. Niewykluczonym zostaje także kociołek. Możesz także standardowo ugotować mięso na parze. Pamiętaj, że powinno to zająć między 20, a 25 minut – wtedy roladka będzie idealnie nadawała się do postawienia na stole.
Nie pozostaje mi nic innego niż życzyć Ci smacznego!