To bardzo smaczne, a co więcej łatwe w przygotowaniu ciasto, którego smak przypadnie do gustu właściwie każdemu: Uśmiech teściowej.
Uśmiech teściowej – ciasto, które skradnie serca i jest bardzo łatwe w przygotowaniu
Dlaczego ciasto, które jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne zostało nazwane „Uśmiechem teściowej”? Trudno jest uzyskać odpowiedź na to pytanie, ale na pewno wywoła niejeden uśmiech wśród rodziny i gości, a wszyscy będą prosić o ten przepis.
Jeśli będzie niezapowiedziana wizyta rodziny, twoi znajomi chcą wpaść na wieczór czy w ostatniej chwili będziesz chciała zrobić komuś niespodziewane przyjęcie, to ciasto będzie idealnym rozwiązaniem, które skradnie wszystkim serca. Połączenie masy budyniowej i słodkich jabłek pod kruchym ciastem jest idealnym rozwiązaniem na zarówno do popołudniowej kawy, jak i do podwieczorku.
Składniki:
- 1 kg słodkich, nie za soczystych jabłek
- odrobina soku z cytryny
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej typu 450
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka zimnego masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- masło do posmarowania blaszki
- bułka tarta do posypania formy
- 3 szklani mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
Przygotowanie
Obrane i umyte jabłka pokrój w ósemki, usuń gniazda nasienne, wsadź do miski z zimną wodą i do niej wyciśnij odrobinę soku z cytryny, inaczej jabłka ściemnieją. Następnie przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Masło pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Dodaj masło do przesianej mąki i proszku do pieczenia. W małej miseczce dodaj jajko, żółtka i śmietanę. Roztrzep to wszystko widelcem. Przygotowaną masę dodaj do wcześniej przygotowanej mieszanki i zagnieć to szybkimi ruchami. Podziel ciasto kruche na dwie równe części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Blachę posmaruj masłem lub innym tłuszczem i posyp bułką tartą. Jedną połowę ciasta rozwałkuj i wyłóż na przygotowaną formę i ponakłuwaj widelcem. W ten sposób zapobiegniesz się wybrzuszeniu ciasta i brzegi się nie wsuną. Wyjmij jabłka, odsuszone owoce wyłóż na ciasto kruche.
Możesz je odsypać swoimi ulubionymi przyprawami, np. cynamonem w celu nadania jeszcze lepszego smaku ciastowi. Do kubka lub miseczki wlej około pół szklanki zimnego mleka. Wsyp zawartość opakowań budyniu i wymieszaj je tak, by nie było żadnych grudek.
Jeśli w składzie budyń nie zawiera cukru, dosyp cukier zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu i połącz to, aż do rozpuszczenia się cukru. Pozostałe mleko wlej do garnka i gotuj na małym ogniu, podgrzewaj aż do wrzenia pilnując, aby mleko się nie przypaliło.
Po zagotowaniu się mleka dolej mieszankę budyniu i dalej gotuj, mieszając to wszystko. Gorącą masę budyniową wylej na jabłka. Przykryj to wszystko drugą połową ciasta kruchego. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego w temperaturze 180 stopni i piecz je przez około 45 minut.
Jeżeli ciasto zacznie zbyt szybko się rumienić, możesz je przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Gdy ciasto dostatecznie wystygnie, wyjmij je z foremki i posyp je cukrem pudrem według własnych preferencji. Możesz posypać je także cynamonem.