Wszystko wymieszałam i do piekarnika. Ciasto z dżemem, które przygotujesz w 5 minut. Rewelacyjny smak
3 491
Proste ciasto z dżemem – idealne do herbaty
Wszyscy uwielbiamy przepisy proste i szybkie. Wykonane z poniższego przepisu ciasto sprawdzi się świetnie do popołudniowej ciepłej herbatki lub pobudzającej kawy.
Składniki:
2 jajka;
2,5 szklanki mąki;
pół szklanki cukru;
80 g rodzynek;
250 ml kefiru;
szklanka dżemu (dowolnego);
cukier wanilinowy;
½ łyżeczki sody;
szczypta soli.
Przygotowanie:
Dżem i sodę mieszamy i odstawiamy na bok. W tym czasie ubijamy jajka i cukier (zwykły i wanilinowy) z dodatkiem soli. Całość następnie dodajemy do dżemu i dokładnie łączymy. Dodajemy także rodzynki (jeśli są suche to przedtem zalewamy je wrzącą wodą na od 5 do 7 minut i odlewamy wodę).
Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną pergaminem i wkładamy do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 180 stopni. Po około 40 minutach ciasto będzie gotowe – pieczemy do suchego patyczka.
Po wyciągnięciu ciasto jest już gotowe! Świetnie smakuje z cukrem pudrem, a jeśli użyto dżemu jabłkowego – także z cynamonem. Smacznego!