Zamrażam, w przypadku niespodziewanych gości piekę je szybko: Szybki przepis na małe bułeczki -100 szt w 20 min.

Kiedy przytrafi się niespodziewana wizyta znajomych lub rodziny, czy też nagła ochota na coś pysznego, warto mieć ten przydatny przepis pod ręką.

Z pewnością przypadnie on także do gustu rodzicom, gdyż w krótkim okresie czasu pozwoli przygotować smaczną przekąskę dla pociechy. Ciasto jest bardzo miękkie oraz delikatne, co sprawia, że każdy z chęcią się na nie skusi, a także w szybkim tempie zniknie ono z półmiska.

Niezbędne składniki na ciasto:

  • 250 ml kefiru,
  • 400 gram mąki,
  • 2 jajka (w tym jedno na posmarowanie bułeczek),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżeczka soli,
  • sezam do posypania,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Jak widać, są to składniki, jakie niemalże każdy posiada w swoim domu. Można faszerować bułeczki mięsem, duszoną kapustą, wątróbką, czy też gotowanymi ziemniakami z grzybami. Warto jednak wysilić się na oryginalność i przygotować zaskakujące swoim wspaniałym smakiem nadzienie kiełbasowo-serowe!

Elementy nadzienia:

  • świeże zioła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 50 gram twardego sera,
  • 100 gram kiełbasy (można zastąpić ją szynką).

Sposób przygotowania:

Na początku należy zrobić ciasto. W tym celu trzeba wymieszać wszystkie płynne składniki z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Potem dodaje się porcję starannie przesianej mąki, a następnie wyrabia, mięciutkie, elastyczne ciasto. Powstałą masę należy umieścić w misce, przykryć ręcznikiem lub ściereczką, a następnie pozostawić na około 20 minut w temperaturze pokojowej.

Podczas oczekiwania można szybko przygotować farsz. Kiełbasę z serem trzeba zetrzeć za pomocą grubej tarki, a potem dodać zioła z czosnkiem. Czas na najbardziej skomplikowaną część. Potrzebna będzie foremka na lody z silikonu, czy też taka do ciast, ale z małymi oczkami, na przykład w formie plastra miodu.

Ciasto należy podzielić na 4 równe części, a następnie każdą z nich rozwałkować na warstwę o grubości od około 2 do 2,5 milimetra.

Przed przykryciem formy pierwszą warstwą ciasta należy obsypać ją obficie mąką, by nic do niej nie przywarło. Potem trzeba umieścić nadzienie w otworkach i położyć drugą warstwę ciasta. Teraz czas na rozwałkowanie całości. Po wyciśnięciu bułeczek należy od razu umieścić je na blaszce do pieczenia, oczywiście wysmarowanej wcześniej olejem roślinnym.

Zanim zacznie się proces pieczenia, powstałe bułeczki trzeba posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Należy je piec w 180 stopniach przez 20 do 25 minut. Po tym czasie posiłek będzie gotowy!

Ciekawostka:

Jeśli dodasz do ciasta trochę cukru, możesz upiec bułeczki na słodko z takim nadzieniem jak dżem, twaróg, czy też mak. Jeden przepis, a daje tyle możliwości!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!