Niepieczone ciasto Napoleon na blasze do pieczenia. To ciasto skusi każdego łasucha.
8 253
Niepieczone ciasto „Napoleon” na blasze do pieczenia – sposób przygotowania
Tort „Napoleon” to klasyczny luksusowy wyrób z warsztatów mistrzów cukiernictwa. Jeśli chcesz się nim delektować w prostszej wersji na blasze do pieczenia, wypróbuj ten prosty przepis.
Składniki
mleko – 500 ml
krem budyniowy – 2 opakowania
cukier – 2 łyżki
masło – 50 gr
cukier puder – w razie potrzeby
ciastka prostokątne (np. Bebe) – 17 szt
Przygotowanie
Wlej mleko do garnka, ale trochę odłóż na bok. Dodać do niej dwie łyżki cukru i doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Dodaj dwa opakowania śmietankowego kremu do zarezerwowanej odrobiny mleka i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie, aby nie było grudek w mieszance.
Gdy tylko mleko w garnku zacznie się gotować, dodaj do niego zmiksowane budynie i gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Ugotowany budyń przełożyć z garnka do miski i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Dodaj zmiękczone masło do schłodzonego kremu i ubij oba składniki mikserem ręcznym lub robotem kuchennym, aż będą gładkie i kremowe.
Ułóż ciągłą warstwę prostokątnych ciastek w prostokątnej blasze lub naczyniu do pieczenia o wymiarach 20 x 14 cm i wylej na nią przygotowaną masę budyniową. Rozprowadź go równą warstwą i wyrównaj powierzchnię do gładkiej płaszczyzny. Następnie ułożyć na nim drugą warstwę ciasteczek.
Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby ostygło i stwardniało. Posyp powierzchnię cukrem pudrem, pokrój na porcje i podawaj.