Wiejski garnek babci z warzywami i mięsem. Przepis wart zapisania.

Wiejski garnek babci z warzywami i mięsem – proces przygotowania

Czajnik wiejski to tak naprawdę mieszanka wszystkiego, co może zaoferować Twoja domowa spiżarnia. Cebula, czosnek, marchew, papryka, ziemniaki i mięso łączą się, tworząc wspaniały rustykalny przysmak, który jest łatwy do przygotowania i będzie przepisem, o który poprosi każdy, kto go spróbuje.

Składniki

  • cebula – 2 szt
  • marchewka – 3 szt
  • zielona papryka – 2 szt
  • czerwona papryka – 1 szt
  • ziemniaki – 550 gr
  • pieczarki – 400 gr
  • pomidory – 2 szt
  • czosnek – 4 ząbki
  • olej roślinny – 3 łyżki
  • pasta pomidorowa – 1 łyżka
  • sos pomidorowy – 5 łyżek
  • sól – 8 gr
  • mięta – pół łyżeczki
  • mielony czarny pieprz – pół łyżeczki
  • mielony kminek – pół łyżeczki
  • słodka mielona papryka – pół łyżeczki
  • gotowane mięso – 770 g
  • woda – 1 litr

Przygotowanie

Oczyszczoną cebulę, marchewkę i oba rodzaje papryki grubo posiekać, a ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki, a pomidory w drobną kostkę. Na głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej trzy łyżki oleju roślinnego i wlej do niego cebulę i marchewkę. Gdy cebula się zeszkli i zacznie pachnieć dodać oba rodzaje papryki, chwilę podgrzewać często mieszając i dodać pieczarki.

Po ponownym wymieszaniu zamknij pokrywkę i jeszcze chwilę gotuj warzywa. Następnie dodaj ziemniaki i ponownie gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką. Nie dodawać wody do mieszanki, tylko poczekać, aż warzywa puszczą soki.

Obierz cztery ząbki czosnku i wymieszaj je w całości lub tylko lekko posiekane. Gdy warzywa będą prawie całkowicie ugotowane, dodaj przecier pomidorowy i sos i wymieszaj oba składniki. Po chwili duszenia dodać pokrojone pomidory, sól i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką, aby przyprawy zaczęły pachnieć.

Na koniec dodaj mięso, które zostało ugotowane i pokrojone na małe kawałki, zalej litrem wody, wymieszaj i pozwól, aby wszystko razem się zagotowało. Kiedy warzywa całkowicie zmiękną, pomidory się rozpadną, a sos lekko zgęstnieje, gotowe. Po ugotowaniu pozostaw garnek na kolejne 10 minut, aby smaki składników się połączyły i możesz podawać.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!