Drożdżówki z kremem waniliowym i czekoladą. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.
Drożdżówki z kremem waniliowym i czekoladą – sposób przygotowania
Słodkie wypieki z kremem waniliowym i kawałkami czekolady są wyjątkowo smaczne. Jej efektowny kształt osiągniesz prostym trikiem.
Ciasto
- zwykła mąka – 350 gr
- cukier z kaszy manny – 60 g
- cukier waniliowy – 8 gr
- suszone drożdże – 7 gr
- sól – 1 szczypta
- żółtko – 1 szt
- olej – 30 ml
- mleko – 180 ml
Nadzienie
- jajko – 1 szt
- cukier z kaszy manny – 60 g
- cukier waniliowy – 8 gr
- skrobia kukurydziana – 50 gr
- mleko – 300 ml
- ciasteczka czekoladowe – w razie potrzeby
Przed pieczeniem
- jajko – 1 szt
- mleko – 1 łyżka
Przygotowanie
W rondelku umieścić jajka, cukier, cukier waniliowy i mąkę kukurydzianą. Wymieszaj wszystko. Następnie dodać mleko i gotować na kuchence, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Mieszaj jeszcze chwilę. Włożyć do miski, przykryć folią i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Do miski wsyp mąkę, cukier waniliowy, cukier, suche drożdże i szczyptę soli i wymieszaj. Następnie dodać olej, 1 żółtko i zalać ciepłym mlekiem. Zagnieść wszystko na gładkie, nieklejące się ciasto, pod koniec możesz też pomóc naoliwionymi rękami. Następnie przykryj ciasto folią i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować. Z połowy rozwałkuj naleśnik w kształcie kwadratu o grubości około 3 milimetrów. Następnie nałóż krem z jednej strony do dwóch trzecich całkowitej szerokości. Następnie posyp trochę czekolady (lub posiekanej kostki czekolady) na wierzchu kremu. Złóż nienatłuszczoną trzecią część ciasta na natłuszczoną, a następnie złóż na nią ostatnią natłuszczoną trzecią. Brzegi ciasta łączymy ze sobą i lekko dociskamy.
Odetnij dwie krawędzie, w których znajdują się połączenia. Następnie naleśnik podzielić na ósemki. Każdą z nich skręcić w śmigła i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.