Knedle nadziewane wstępnie ugotowane – procedura przygotowania
Te wypchane knedle są wyjątkowe na kilka sposobów. Z jednej strony to krótki czas wyrastania, z drugiej fakt, że przed pieczeniem trafiają do garnka z gotującą wodą. Zabieg ten nadaje im bardzo ciekawą i pyszną konsystencję oraz cudownie chrupiącą skórkę po upieczeniu.
Składniki
- ciepłe mleko – 200 ml
- cukier – 1 łyżeczka
- drożdże instant – 1 łyżeczka
- zwykła mąka – 300 gr
- sól – jedna trzecia łyżki
- masło – 40 gr
- gotowane mleko skondensowane lub inne nadzienie –
- według gustu
- woda – 2 litry
- soda oczyszczona – 3 łyżeczki
Przygotowanie
Do miski wlej ciepłe mleko i rozpuść w nim łyżeczkę drożdży instant oraz taką samą ilość cukru. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką i przesiej do mieszanki 300 gramów zwykłej mąki. Dodaj jedną trzecią łyżeczki soli i wymieszaj z warstwą mąki. Na koniec wrzucić kostkę miękkiego masła i wyrobić miękkie, nieklejące się i plastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w przykrytej misce na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na dwie połowy i uformować z nich stożki. Podziel każdy z nich na 6 małych kawałków, uformuj z nich kulki i z każdej rozwałkuj cienki okrągły placek. Na środek naleśnika nałóż łyżeczkę gotowanego skondensowanego mleka lub innego ulubionego nadzienia i dokładnie zamknij. W ten sposób przetwarzać pozostałe kawałki ciasta,
W garnku na kuchence zagotuj 2 litry wody i dodaj 2 do 3 łyżeczek sody oczyszczonej. Tak przygotowane pączki wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy po 30 sekund z każdej strony. Następnie wyłowić je z wody łyżką cedzakową, odcedzić i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Za pomocą ostrego noża wykonaj trzy ukośne nacięcia na powierzchni każdego ciasta francuskiego i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut, aż się zarumienią.
Po upieczeniu posmaruj powierzchnię każdej kanapki roztopionym masłem, pozwól im ostygnąć i podawaj.