Kubki Twix z czekolady. Warto zapisać ten przepis. Przekonaj się, jakie są smaczne.
Niepieczone kubki czekoladowe „Twix” – procedura przygotowania
Twix to od wielu lat jeden z najpopularniejszych batonów na rynku. Połączenie kruchego herbatnika, karmelu i delikatnej czekolady jest po prostu topowe. Jeśli szukasz pomysłu na świąteczny deser, wypróbuj te kubki w stylu tych popularnych batonów, a przekonasz się, co oznacza określenie niebo w gębie.
Składniki
- herbatniki czekoladowe – 80 gr
- stopione masło – 20 gr
- śmietanka do ubijania – 370 ml
- cukier – 1 łyżka
- esencja waniliowa – 1 łyżeczka
- mleko skondensowane karmelowe – 200 gr
- ciemna czekolada – 100 gr
- Batony Twix – 2 szt. do dekoracji
Przygotowanie
Herbatniki czekoladowe zmiel w blenderze na drobny proszek. Odłóż około jednej łyżki stołowej i dodaj roztopione masło do reszty i dobrze wymieszaj.
Do czystej miski wlewamy 270 ml śmietanki kremówki, dodajemy cukier, a na czubku noża ziarenka z laski wanilii lub łyżeczkę esencji waniliowej i wszystko ubijamy ręczną trzepaczką na sztywną pianę. Napełnij dekoracyjną torebkę powstałym kremem waniliowym. Napełnij drugą torebkę sosem karmelowym.
Czekoladę posiekać na wiórki. Wlej 100 ml śmietanki kremówki do miski i podgrzej w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund. Gdy będzie gorące, dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż oba składniki połączą się w błyszczącą i gładką, jasnobrązową masę. Wypełnij nim również dekoracyjną torbę.
Teraz, gdy składniki są przygotowane, możesz zacząć tworzyć własne kubki. Na dnie misek umieść łyżkę pokruszonych herbatników wymieszanych z roztopionym masłem i delikatnie je dociśnij. Wyciśnij na nie warstwę bitej śmietany waniliowej. Bita śmietana jest polana sosem karmelowym i polewą czekoladową.
Delikatnie potrząśnij każdą filiżanką i stuknij w blat stołu, aby warstwy „osiadły”, a lukier na powierzchni spłaszczył się. Następnie wstawić pucharki do lodówki na około 1 godzinę, aby stwardniały. Przygotuj dekoracyjną torebkę z ozdobną końcówką i włóż do niej pozostałą bitą śmietanę waniliową. Na powierzchnię stwardniałych pucharków wyciśnij dekoracyjną porcję bitej śmietany, do każdej włóż po pół batona Twix, posyp odłożonymi okruchami ciasteczek i podawaj.