Pieczony chleb z szynką, serem i warzywami. Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach. Przepis.
2 847
Pieczony chleb z szynką, serem i warzywami – proces przygotowania
Masz dość zwykłych tostów, a panierowany chleb nie jest dla ciebie. Wolałbyś zjeść pizzę, ale pizzeria jest daleko, a przygotowanie jej w domu to daleka droga. Właśnie wtedy przydaje się ten wspaniały pieczywo à la pizza.
Składniki
chleb – 8 kromek
słodka papryka – 1 szt
pomidor – 1 szt
cebula dymka – kilka sztuk
szynka lub inna kiełbasa – 80 g
ser – 100 gr
majonez – 1 łyżka
jajko – 1 szt
oregano – pół łyżeczki
sól – ćwierć łyżeczki lub do smaku
Przygotowanie
Kromki chleba układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój pomidora w drobną kostkę i włóż do głębokiej miski. Usuń rdzeń ze słodkiej papryki, a także drobno posiekaj. Dymki pokroić w krążki i obie wrzucić do miski z pomidorem. Na koniec również pokrój w kostkę szynkę lub inny rodzaj wędliny, który lubisz lub masz w tej chwili pod ręką. Drobno zetrzyj ser i dodaj wszystko do wspólnej miski.
Jajka ubij w osobnej misce, dodaj majonez i posyp solą i suszonym oregano. Ubij składniki widelcem na gładką masę i wlej powstałą mieszaninę do miski z pozostałymi składnikami, które dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
Rozłóż mieszankę warzywną na powierzchni przygotowanych kromek chleba. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 7 do 10 minut, aż masa stwardnieje na powierzchni i nabierze lekko złotego koloru. Po upieczeniu pozwól chlebom lekko ostygnąć i podawaj od razu.