Pieczony chleb z szynką, serem i warzywami. Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach. Przepis.

Pieczony chleb z szynką, serem i warzywami – proces przygotowania

Masz dość zwykłych tostów, a panierowany chleb nie jest dla ciebie. Wolałbyś zjeść pizzę, ale pizzeria jest daleko, a przygotowanie jej w domu to daleka droga. Właśnie wtedy przydaje się ten wspaniały pieczywo à la pizza.

Składniki

  • chleb – 8 kromek
  • słodka papryka – 1 szt
  • pomidor – 1 szt
  • cebula dymka – kilka sztuk
  • szynka lub inna kiełbasa – 80 g
  • ser – 100 gr
  • majonez – 1 łyżka
  • jajko – 1 szt
  • oregano – pół łyżeczki
  • sól – ćwierć łyżeczki lub do smaku

Przygotowanie

Kromki chleba układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój pomidora w drobną kostkę i włóż do głębokiej miski. Usuń rdzeń ze słodkiej papryki, a także drobno posiekaj. Dymki pokroić w krążki i obie wrzucić do miski z pomidorem. Na koniec również pokrój w kostkę szynkę lub inny rodzaj wędliny, który lubisz lub masz w tej chwili pod ręką. Drobno zetrzyj ser i dodaj wszystko do wspólnej miski.

Jajka ubij w osobnej misce, dodaj majonez i posyp solą i suszonym oregano. Ubij składniki widelcem na gładką masę i wlej powstałą mieszaninę do miski z pozostałymi składnikami, które dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.

Rozłóż mieszankę warzywną na powierzchni przygotowanych kromek chleba. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 7 do 10 minut, aż masa stwardnieje na powierzchni i nabierze lekko złotego koloru. Po upieczeniu pozwól chlebom lekko ostygnąć i podawaj od razu.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!