Przepis jest naprawdę bardzo prosty, ale pozwala na uzyskanie wyjątkowego i bardzo smacznego ciasta: Ciasto mandarynkowe może być naprawdę świetnym deserem.

Ciasto mandarynkowe to prosty, ale niezwykle smaczny pomysł na deser. Przygotujecie je w kilka chwil.

Sprawdzi się idealnie do popołudniowej kawy lub na spotkania ze znajomymi. Z pewnością posmakuje wielbicielom domowych słodkości. Warto wypróbować ten prosty przepis na ciasto z mandarynkami. Chwila miksowania, kilka prostych składników, a jaki pyszny efekt.

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej
  • 2 średnie mandarynki
  • 2-3 żółtka jaj
  • pół saszetki cukru wanilinowego
  • 125 ml świeżego mleka
  • 100 g cukru + 2 łyżki do posypania ciasta
  • 25 g rozpuszczonego, przestudzonego masła (do ciasta)
  • 25 g masła na polewę
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

W misce ubijamy żółtka z cukrem, roztopionym masłem, mlekiem, cukrem wanilinowym i solą.

Do naszej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze mieszamy wszystkie składniki.

Ciasto przelewamy do tortownicy, równomiernie rozprowadzając.

Układamy obrane kawałki mandarynek lekko wciskając je w ciasto. Wierzch ciasta polewamy roztopionym masłem i posypujemy 2 łyżkami cukru.

Ciasto pieczemy około 30-35 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem. Czas pieczenia może się różnić. Każdy piekarnik piecze inaczej. Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!