Przepis jest naprawdę bardzo prosty, ale pozwala na uzyskanie wyjątkowego i bardzo smacznego ciasta: Ciasto mandarynkowe może być naprawdę świetnym deserem.
1 654
Ciasto mandarynkowe to prosty, ale niezwykle smaczny pomysł na deser. Przygotujecie je w kilka chwil.
Sprawdzi się idealnie do popołudniowej kawy lub na spotkania ze znajomymi. Z pewnością posmakuje wielbicielom domowych słodkości. Warto wypróbować ten prosty przepis na ciasto z mandarynkami. Chwila miksowania, kilka prostych składników, a jaki pyszny efekt.
Składniki:
180 g mąki pszennej
2 średnie mandarynki
2-3 żółtka jaj
pół saszetki cukru wanilinowego
125 ml świeżego mleka
100 g cukru + 2 łyżki do posypania ciasta
25 g rozpuszczonego, przestudzonego masła (do ciasta)
25 g masła na polewę
1/3 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
W misce ubijamy żółtka z cukrem, roztopionym masłem, mlekiem, cukrem wanilinowym i solą.
Do naszej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze mieszamy wszystkie składniki.
Ciasto przelewamy do tortownicy, równomiernie rozprowadzając.
Układamy obrane kawałki mandarynek lekko wciskając je w ciasto. Wierzch ciasta polewamy roztopionym masłem i posypujemy 2 łyżkami cukru.
Ciasto pieczemy około 30-35 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem. Czas pieczenia może się różnić. Każdy piekarnik piecze inaczej. Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypujemy cukrem pudrem.