Szybki i prosty przepis na smaczne pieczywo: Chleb z patelni.
6 561
Pieczywo ze sklepu nie dorównuje smakiem ani jakością tym zrobionym w domu.
Niezbędnym warunkiem, aby samodzielnie przygotować pieczywo, jest posiadanie w domu piekarnika. Tak uważa większość osób, ale czy na pewno słusznie? Otóż nie, bo istnieje prosty przepis na chrupiący domowy chleb do którego przygotowania potrzebujesz jedynie patelni!
Przygotuj:
500 g mąki pszennej
330 ml wody
15 g świeżych lub 5 g suszonych drożdży
10 g soli
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Drożdże pokrusz i dokładnie wymieszaj z ciepłą wodą. Jeżeli używasz suchych drożdży, połącz je z resztą sypkich składników.
Mąkę oraz sól wsyp do miski i dodaj do tego rozpuszczone drożdże.
Wszystko dokładnie połącz ze sobą, a następnie zagnieć ciasto.
Kiedy będzie już jednolite i gładkie, uformuj dwie kule i odstaw na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, patelnię wysmaruj dokładnie olejem i umieść na niej przygotowaną masę.
Smaż pod przykryciem ok 12-15 minut na średnim ogniu.
Po tym czasie wierzch ciasta posmaruj olejem i odwróć je na druga stronę. Smaż dokładnie tak samo jak wcześniej przez kolejne 12-15 minut.
To szybki i łatwy sposób, aby samemu przygotować aż dwa pyszne, domowe chlebki, które swoim smakiem zaskoczą każdego. Smacznego!