Zaskocz domowników i gości tym prostym i efektownym deserem: Ciasto zaskakujące niesamowitym aromatem kawy, pyszne i wilgotne.

Delikatne, aromatyczne ciasto kawowe okaże się hitem na stole. Zadowoli kubki smakowe miłośników kawowych smakołyków.

Składniki:

  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 kopiaste łyżki skrobi
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki gorącej wody

Do dekoracji:

  • Tabliczka czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej
  • Orzechy włoskie lub laskowe do dekoracji

Wykonanie:

Jajka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier. Do mieszanki dodać wodę i olej. Delikatnie wymieszać rózgą kuchenną. Dodać przesianą mąkę, skrobię, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą rózgi.

Ciasto przelać do przygotowanej foremki na babkę i wsadzić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut, aż ciasto uzyska złocisty kolor. Kolej na napar kawowy. Do miski wsypać kawę rozpuszczalną i cukier, całość zalać gorącą wodą. Do przygotowanego napoju dolać mleko.

Upieczone ciasto skropić przygotowanym mleczno-kawowym napojem. Kiedy ciasto zostanie odpowiednio nasączone i ostygnie należy je wyjąć z formy. Tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią ciasto. Całość udekorować orzechami wedle uznania.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!