Zaskocz domowników i gości tym prostym i efektownym deserem: Ciasto zaskakujące niesamowitym aromatem kawy, pyszne i wilgotne.
1 141
Delikatne, aromatyczne ciasto kawowe okaże się hitem na stole. Zadowoli kubki smakowe miłośników kawowych smakołyków.
Składniki:
4 jajka (rozmiar L)
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2,5 szklanki mąki
2 kopiaste łyżki skrobi
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
2,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru
0,5 szklanki gorącej wody
Do dekoracji:
Tabliczka czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej
Orzechy włoskie lub laskowe do dekoracji
Wykonanie:
Jajka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier. Do mieszanki dodać wodę i olej. Delikatnie wymieszać rózgą kuchenną. Dodać przesianą mąkę, skrobię, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą rózgi.
Ciasto przelać do przygotowanej foremki na babkę i wsadzić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut, aż ciasto uzyska złocisty kolor. Kolej na napar kawowy. Do miski wsypać kawę rozpuszczalną i cukier, całość zalać gorącą wodą. Do przygotowanego napoju dolać mleko.
Upieczone ciasto skropić przygotowanym mleczno-kawowym napojem. Kiedy ciasto zostanie odpowiednio nasączone i ostygnie należy je wyjąć z formy. Tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią ciasto. Całość udekorować orzechami wedle uznania.