Smażone warzywa z sosem jogurtowym. Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach
8 528
Smażone warzywa z sosem jogurtowym – sposób przygotowania
Z kapusty można usmażyć doskonałe naleśniki w stylu placków ziemniaczanych. Są bardzo dobre, a jeśli dodasz do nich dip jogurtowy, na pewno będą Ci smakować.
Składniki
kapusta – 500 gr
woda – 800 ml
cebula – 2 szt
czosnek – 3 ząbki
jajka – 3 szt
zwykła mąka – 4 łyżki
sól – 1 łyżeczka
pieprz – 1 łyżeczka
słodka papryka – 1 łyżeczka
olej – w razie potrzeby
Sos
biały jogurt – 3 łyżki
koperek – 2 gałązki
mały ogórek – szt
słodka papryka – do smaku
Przygotowanie
Pokrój kapustę na małe kawałki, po prostu usuń skórę. Wkładamy do garnka z wodą i gotujemy 10 minut. Na koniec odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
Rozgrzej olej na patelni i smaż dwie cebule pokrojone w kostkę, aż będą przezroczyste. Następnie dodać pokrojony w plasterki czosnek i lekko podsmażyć.
Kapustę przełożyć do miski, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, mąkę, słodką paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej, z ciasta formujemy kotlety i smażymy na złoty kolor z obu stron. Następnie układamy je na ręczniku papierowym do odsączenia.
Włóż jogurt do miski. Dodaj drobno posiekany koperek i mniejszego, drobno startego ogórka. Wymieszaj i posyp odrobiną słodkiej papryki na wierzchu. Gotowe warzywa podawaj z sosem.