Smażone warzywa z sosem jogurtowym. Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach

Smażone warzywa z sosem jogurtowym – sposób przygotowania

Z kapusty można usmażyć doskonałe naleśniki w stylu placków ziemniaczanych. Są bardzo dobre, a jeśli dodasz do nich dip jogurtowy, na pewno będą Ci smakować.

Składniki

  • kapusta – 500 gr
  • woda – 800 ml
  • cebula – 2 szt
  • czosnek – 3 ząbki
  • jajka – 3 szt
  • zwykła mąka – 4 łyżki
  • sól – 1 łyżeczka
  • pieprz – 1 łyżeczka
  • słodka papryka – 1 łyżeczka
  • olej – w razie potrzeby

Sos

  • biały jogurt – 3 łyżki
  • koperek – 2 gałązki
  • mały ogórek – szt
  • słodka papryka – do smaku

Przygotowanie

Pokrój kapustę na małe kawałki, po prostu usuń skórę. Wkładamy do garnka z wodą i gotujemy 10 minut. Na koniec odcedź i pozostaw do ostygnięcia.

Rozgrzej olej na patelni i smaż dwie cebule pokrojone w kostkę, aż będą przezroczyste. Następnie dodać pokrojony w plasterki czosnek i lekko podsmażyć.

Kapustę przełożyć do miski, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, mąkę, słodką paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej, z ciasta formujemy kotlety i smażymy na złoty kolor z obu stron. Następnie układamy je na ręczniku papierowym do odsączenia.

Włóż jogurt do miski. Dodaj drobno posiekany koperek i mniejszego, drobno startego ogórka. Wymieszaj i posyp odrobiną słodkiej papryki na wierzchu. Gotowe warzywa podawaj z sosem.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!