Domowa czekolada. Na przyjęciu każdy był nią zachwycony. Przepis.

Domowa czekolada – proces przygotowania

Jeśli kochasz czekoladę, możesz łatwo zrobić ją w domu. Po prostu pokrój ją w kostkę, a otrzymasz kolejną słodycz, która wzbogaci Twoją świąteczną kolekcję słodyczy.

Składniki

  • migdały – 35 gr
  • orzechy laskowe – 35 gr
  • prażone solone orzeszki ziemne – 35 g
  • pistacje – 35 gr
  • ciemna czekolada – 200 gr
  • czekolada mleczna – 75 gr
  • masło – 20 gr
  • Amaretto – 2 łyżki
  • krem – 100 ml

Przygotowanie

Migdały i orzechy laskowe włożyć do garnka z odrobiną wody i zagotować. Gotuj je przez około 5 minut i odcedź. Kiedy ostygną, obrać ze skórek. Przygotuj również prażone solone orzeszki ziemne i łuskane pistacje.

Czekoladę gorzką i mleczną rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej. Gdy wszystko się rozpuści, dodać masło, rozpuścić i wymieszać. Następnie wyjmij miskę z czekoladą z wanny i wymieszaj z mieszanką amaretto. Następnie dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

Dodaj wszystkie orzechy do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj. Następnie przelej wszystko do silikonowej formy i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie wyjmij czekoladę z formy, pokrój i podawaj.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!