Krawaciki z twarogu i kremu. Bajeczna przyjemność jedzenia z każdym kęsem. Przepis.

Doskonałe miękkie krawaciki z nadzieniem. Są na zakwasie, ale ciasto nie musi odpoczywać, wyrośnie w piekarniku. Nadziewamy nadzieniem z budyniu i twarogu. Idealne do popołudniowej kawy lub jako poczęstunek dla gości.


Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki półgrubej
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1/4 gry
  • 1 kostka drożdży
  • 1 łyżeczka cukru (do zakwasu)
  • 2 całe jajka
  • 3 łyżki cukru

Nadzienie:

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 budyń waniliowy
  • 350 ml mleka
  • 6 łyżek cukru

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy nadzienie, aby ostygło. Mleko zagotować, dodać cukier. Gdy mleko będzie gorące, dodać budyń i gotować, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Gdy budyń ostygnie, wymieszać z nim półtłusty twarożek i wstawić do lodówki.

Z ciepłego mleka, łyżeczki cukru i drożdży zrobić drożdże (odstawić na 15 minut, aby podwoiły swoją objętość). Do miski wsyp mąkę, dodaj olej, łyżeczkę soli, rozpuszczone masło, 1 jajko i cukier. Dodać drożdże i wyrobić ciasto. Ciasto nie musi rosnąć, ładnie rośnie w piekarniku.

Bierzemy połowę ciasta i rozwałkowujemy na cienki arkusz, który dzielimy na 15 kwadratów. Na środek nakładamy łyżeczkę budyniu z twarogiem i zawsze mocno dociskamy do siebie dwa przeciwległe rogi. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C na złoty kolor.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!