Krawaciki z twarogu i kremu. Bajeczna przyjemność jedzenia z każdym kęsem. Przepis.
9 917
Doskonałe miękkie krawaciki z nadzieniem. Są na zakwasie, ale ciasto nie musi odpoczywać, wyrośnie w piekarniku. Nadziewamy nadzieniem z budyniu i twarogu. Idealne do popołudniowej kawy lub jako poczęstunek dla gości.
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
250 g mąki półgrubej
1 łyżeczka soli
250 ml mleka
0,5 szklanki oleju
1/4 gry
1 kostka drożdży
1 łyżeczka cukru (do zakwasu)
2 całe jajka
3 łyżki cukru
Nadzienie:
250 g półtłustego twarogu
1 budyń waniliowy
350 ml mleka
6 łyżek cukru
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy nadzienie, aby ostygło. Mleko zagotować, dodać cukier. Gdy mleko będzie gorące, dodać budyń i gotować, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Gdy budyń ostygnie, wymieszać z nim półtłusty twarożek i wstawić do lodówki.
Z ciepłego mleka, łyżeczki cukru i drożdży zrobić drożdże (odstawić na 15 minut, aby podwoiły swoją objętość). Do miski wsyp mąkę, dodaj olej, łyżeczkę soli, rozpuszczone masło, 1 jajko i cukier. Dodać drożdże i wyrobić ciasto. Ciasto nie musi rosnąć, ładnie rośnie w piekarniku.
Bierzemy połowę ciasta i rozwałkowujemy na cienki arkusz, który dzielimy na 15 kwadratów. Na środek nakładamy łyżeczkę budyniu z twarogiem i zawsze mocno dociskamy do siebie dwa przeciwległe rogi. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C na złoty kolor.