Wietrzniki z kremem budyniowym. Mój przepis na wszystkie okazje. Wszystkim zasmakują.

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g tłuszczu
  • 140 ml wody
  • 4 jajka
  • 140 g mąki pszennej

krem budyniowy:

  • 250 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 120 g masła
  • 250 ml mleka
  • budyń
  • aromat rumu
  • 3 żółtka
  • 30 g mąki pszennej
  • cukier waniliowy

Przygotowanie:

Wodę i tłuszcz zagotować w misce, aż się rozpuści, dodać mąkę, mieszać, aż ciasto nie będzie się kleić.
Pozostawić do ostygnięcia, a następnie stopniowo dodawać całe jajka. Użyj strzykawki do ciasta, aby zrobić wietrzniki na natłuszczonej blasze do pieczenia.

Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C. Letnie pokroić. Krem przygotowujemy w następujący sposób: Masło, mleko i cukier zagotować w kąpieli wodnej. Następnie wymieszaj mleko, budyń w proszku, żółtka, cukier i mąkę (opcjonalnie aromat).

Wlać i mieszać, aż zgęstnieje. Napełnij wietrzniki śmietaną i posyp cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!