Jeże z ciasta maślanego. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Przepis.

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru

Dodatkowo:

  • orzechy laskowe (lub łuskane migdały)
  • wiórki kokosowe
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Wymieszaj masło, mąkę, cukier i jajka, odstaw ciasto do lodówki. Z ciasta formujemy kulki o średnicy około 3 cm, w które wkładamy migdały lub orzechy.

Kształtujemy go do czubka, nie warto za bardzo bawić się z podniesionym noskiem, to ciasto maślane, i tak nie zachowa dokładnego kształtu.

Pieczemy do zarumienienia w temperaturze 160°C, ok. 15 minut. Zanurzamy go w polewie, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Za pomocą wykałaczki pomaluj oczy i pysk czekoladą.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!