Przepis na magiczne ciasto. Robisz jedną masę, a ona rozdzieli się na dwie podczas pieczenia.

To ciasto jest genialne, samo dzieli się na dwie warstwy, a zapach unoszący się przy pieczeniu sprawia, że nie w sposób przejść obojętnie.

Potrzebujesz:

  • 150 g mąki
  • 150 g margaryny
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 cytrynę
  • 600 ml mleka
  • cukru pudru do posypania

Przygotowanie:

Stop margarynę, a następie wystudź. Rozdziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj cukier waniliowy i zmiksuj. Następnie dodaj margarynę i cukier puder. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Teraz dodaj mleko. Na koniec ostrożnie wsypuj przesianą mąkę.

Białka ubij na sztywna pianę, dodaj sok z cytryny i można według uznania dodać skórkę z cytryny startą na tarce.

Teraz połącz masy stopniowo dodając białka do żółtek. Przełóż całość do formy (składniki zmieszczą się idealnie w formie 17×27 cm). Pieczemy 45 minut w 160 stopniach.

Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki na kilka godzin. W ten sposób ciasto samo rozdzieli się na dwie warstwy.

Wypróbuj i podziel się wrażeniami!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!