Pyszne rogaliki z masłem, które pokochasz: możesz je wypełnić według własnych upodobań, a po upieczeniu pachną w całym domu!

Te proste i pyszne maślane rogaliki, wyglądają jak wypieki od profesjonalnego piekarza, ale każdy może je upiec!

Możesz przyrządzić je z ulubionym nadzieniem lub bez i rozpieścić swoją rodzinę smacznym słodkim śniadaniem.

Potrzebujesz:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka drożdży suszonych
  • 100 ml ciepłej wody
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 g jogurtu
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 540 g mąki pszennej
  • 50 g miękkiego masła
  • twarożek

Przygotowanie:

Do miski wsyp 2 łyżki cukru, dodaj drożdże, zalej ciepłą wodą, ciepłym mlekiem, dodaj jogurt, olej, jajka i dobrze wymieszaj. Następnie wsyp mąkę, sól i uformuj ciasto, przykryj i odstaw na 1 godzinę. 

Podziel je na 16 równych części (kulki wielkości mandarynki).

Najpierw delikatnie spłaszcz każdy kawałek dłońmi, a następnie rozwałkuj na owal i posmaruj cienką warstwą miękkiego masła i twarogu. Teraz pokrój ciasto do połowy w cienkie paski.

Możesz posmarować je swoim ulubionym nadzieniem- na jakie masz tylko ochotę. Zwiń je tworząc małe rogaliki. Przykryj blachę papierem do pieczenia i ułóż smakołyki obok siebie.

Przykryj bawełnianą szmatką i odstaw na około 15-20 minut. Następnie posmaruj je ubitym jajkiem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 185 ° C przez około 15 – 20 minut.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!