Pyszne rogaliki z masłem, które pokochasz: możesz je wypełnić według własnych upodobań, a po upieczeniu pachną w całym domu!
2 113
Te proste i pyszne maślane rogaliki, wyglądają jak wypieki od profesjonalnego piekarza, ale każdy może je upiec!
Możesz przyrządzić je z ulubionym nadzieniem lub bez i rozpieścić swoją rodzinę smacznym słodkim śniadaniem.
Potrzebujesz:
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka drożdży suszonych
100 ml ciepłej wody
100 ml ciepłego mleka
100 g jogurtu
100 ml oleju roślinnego
1 jajko
1 łyżeczka soli
540 g mąki pszennej
50 g miękkiego masła
twarożek
Przygotowanie:
Do miski wsyp 2 łyżki cukru, dodaj drożdże, zalej ciepłą wodą, ciepłym mlekiem, dodaj jogurt, olej, jajka i dobrze wymieszaj. Następnie wsyp mąkę, sól i uformuj ciasto, przykryj i odstaw na1 godzinę.
Podziel je na 16 równych części (kulki wielkości mandarynki).
Najpierw delikatnie spłaszcz każdy kawałek dłońmi, a następnie rozwałkuj na owal i posmaruj cienką warstwą miękkiego masła i twarogu. Teraz pokrój ciasto do połowy w cienkie paski.
Możesz posmarować je swoim ulubionym nadzieniem- na jakie masz tylko ochotę. Zwiń je tworząc małe rogaliki. Przykryj blachę papierem do pieczenia i ułóż smakołyki obok siebie.
Przykryj bawełnianą szmatką i odstaw na około 15-20 minut. Następnie posmaruj je ubitym jajkiem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 185 ° C przez około 15 – 20 minut.