Szyszki włoskie – pięknie pęcznieją w piekarniku: bez smażenia, po prostu wypełnij je dżemem i gotowe

Pyszne nadziewane włoskie ciastka Bambolini według tego genialnego przepisu, które możesz szybko przygotować i są naprawdę fantastyczne w smaku!

Potrzebujesz:

  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 200 g wody (lub mleka)
  • 4 g drożdży instant (lub 15 g świeżych drożdży)
  • 100 cukru
  • 50 ml oleju (lub masła)
  • Wanilia
  • Sól

Nadzienie:

  • Dżem wiśniowy
  • Dżem morelowy
  • Do posypania:
  • Cukier puder

Przygotowanie:

W misce wymieszaj przesianą mąkę, jajka, cukier i drożdże. Dodaj wodę, olej i wymieszaj.

Na koniec dodaj wanilię i sól, przenieś ciasto na posypaną mąką deskę i wyrób gładki ciasto.

Przełóż do natłuszczonego naczynia, przykryj i odstaw na około 2 godziny lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Ciasto ułóż na posypanej mąką desce i rozciągnij za pomocą dłoni tworząc kształt prostokąta. 

Wytnij za pomocą np. szklanki kółka i palcami zrób dziurkę w środku każdego.

Do środka włóż dżem, przykryj drugim kółkiem ciasta. Dociśnij brzegi palcami i wytnij za pomocą mniejszej szklanki okrągłe ciastko. Później utwórz z pozostałych skrawków ciasta więcej ciasteczek.

Włóż przyszłe wypieki na blachę do pieczenia, posmaruj jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

Udekoruj ciastka odrobiną dżemu zmieszanego z wodą, a następnie posyp cukrem pudrem.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!