Przygotuj fantastyczny szaszłyk z kurczaka w domu: wypróbuj ten wspaniały przepis, a będziesz do niego wracać
1 019
Z tego przepisu możesz łatwo przygotować doskonałe, soczyste mięso, które smakuje dokładnie tak, jak typowy turecki specjał uwielbiany prze wszystkich – kebab!
Nawet nie musisz włączać piekarnika ani grilla, możesz szybko przygotować mięso na patelni.
Potrzebujesz:
1 kg kurczaka bez kości (udka lub piersi)
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka przecieru pomidorowego lub keczupu
1/2 łyżeczki czerwonej mielonej papryki
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki kminku
sól do smaku
szczypta cynamonu
pasta czosnkowa lub zmiażdżony czosnek do smaku (ilość zależy od Twoich preferencji smakowych)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu
patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i przygotuj marynatę.
Jogurt wlej do miski, dodaj przecier lub keczup, czerwoną paprykę, pieprz czarny, chili, kminek, sól, cynamon, zmiażdżony czosnek, polej oliwą, octem i sokiem z cytryny.
Marynatę wymieszaj, włóż do niej mięso i dokładnie wymieszaj. Przykryj i pozostaw do zamarynowania na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc).
Przygotowane mięso nadziewaj na patyczki do szaszłyków.
Posmaruj patelnię olejem, rozgrzej i smaż na niej przygotowane mięso.
Dokładnie piecz ze wszystkich stron na złoty kolor.