Schab, pieczarki, pomidory, papryka… i na stole schab po bałkańsku – wyjątkowo smaczny obiad
Schab – mięso, które Polacy kochają. Alternatywną dla niedzielnego kotleta z ziemniakami może stać się proponowany przez nas schab po bałkańsku – jednogarnkowe, sycące danie pełne warzyw.
Jest to potrawa kojarząca się przede wszystkim z węgierskim leczo – tu też pełno papryki, pomidorów i cebuli. Jednak zamiast aromatu kiełbasy znajdziemy soczyste, delikatne w smaku paski schabu.
Schab po bałkańsku będzie – podobnie jak leczo – świetnie smakował z chlebem. Można go także serować z ryżem lub ulubioną kaszą.
Składniki:
- 0,5 kg schabu bez kości
- 4 kolorowe papryki – wedle uznania
- 250g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- 3 ogórki konserwowe lub kiszone
- 2 puszki krojonych pomidorów, a w sezonie – 8 obranych ze skóry pomidorów
- przyprawy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki majeranku
- szczypta chilli
- sól i pieprz do smaku
Przed przystąpieniem do gotowania należy przygotować wszystkie warzywa: papryki pokrój w paski, cebulę w piórka, ogórki oraz pieczarki w plasterki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Jeśli używasz świeżych pomidorów – sparz je, zdejmij skórkę, a następnie posiekaj na mniejsze kawałeczki. Każde z warzyw odłóż do osobnego talerza.
Teraz czas na mięso.
Umyty i wytarty ręcznikiem papierowym schab również pokrój w paski. Następnie oprósz go słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem.
Paski mięsa obtocz w mące pszennej. Schab obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym do zrumienienia, a gdy będzie gotowy przełóż na osobny talerz.
Nie myj jeszcze patelni! Dolej na nią odrobinę oleju i obsmaż cebulę.
Po ok. 1 minucie dołóż do niej czosnek, a zaraz za nim pieczarki. Grzyby mają w sobie dość dużo wody, trzeba je więc nieco potrzymać na większym ogniu, aż woda odparuje. Gdy już połączą się z cebulą i czosnkiem możesz wyłączyć palnik.
Teraz pora na połączenie wszystkich składników. Przełóż mięso, papryki oraz zawartość patelni do dużego garnka i razem chwilę podsmażaj.
Pamiętaj, aby nieco zamieszać, tak by smaki się ładnie połączyły a papryka podsmażyła. Gdy będzie już szklista dodaj ogórki oraz pomidory.
Całe danie przykryj pokrywką i duś nie dłużej niż kwadrans. Pozwoli to na połączenie się wszystkich smaków. Jeśli danie będzie zbyt rzadkie, pod koniec duszenia pokrywkę możesz zdjąć, tak by nadmiar wody odparował.
Czujesz już ten zapach? Soczyste mięso w akompaniamencie kolorowych warzyw… Palce lizać!
Pamiętaj, że danie to możesz z powodzeniem przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia ugotuj tylko ryż lub kaszę jęczmienną i obiad gotowy.