Kiedyś przyrządzała je dla mnie moja babcia, dziś ja piekę je dla moich dzieci. Są pyszne, puszyste i miękkie, a nadzienia jest mnóstwo. Dlatego zdradzę Ci, jak przygotować ten apetyczny deser w domu, aby i Twoi bliscy mogli zakochać się w ich smaku!
W 60 ml ciepłego mleka wymieszaj suche drożdże i 15 g cukru. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj pojemnik folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na 15–20 minut. Wlej 130 ml mleka do rondla, dodaj 120 g masła i zagotuj na małym ogniu, aż masło się rozpuści.
Usuń rondelek z ognia, dodaj 1 jajko, 80 g cukru i wszystko dobrze wymieszaj. Połączyć mieszankę mleka z drożdżami, przesianą mąkę i zagnieć ciasto (przez około 5-7 minut). Posmaruj ciasto olejem słonecznikowym i odstaw na 1,5 godziny.
Podgrzej 200 ml mleka, dodaj mak i pozwól mu się zaparzyć. Dodaj wiśnie i 170 g cukru do zaparzonego maku, dobrze wymieszaj składniki. Przenieś wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą, rozwałkuj je na warstwę o wysokości 4 mm.
Posmaruj ciasto 50 g roztopionego masła, równomiernie rozprowadzając na powierzchni nadzienie z maku. Delikatnie zwiń warstwę ciasta w rulon i pokrój na porcje, połóż je na natłuszczonej blasze do pieczenia, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 15–20 minut w ciepły miejscu.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.