Lepiej przygotuj podwójną porcję bo znikają ze stołu błyskawicznie. Kotleciki mielone gryczane.
2 580
Kasza gryczana ma wielki zestaw unikalnych i użytecznych właściwości, którymi nie każde zboże może się pochwalić. Zawiera prawie wszystkie witaminy niezbędne dla naszego organizmu, a także dużo żelaza, błonnika i aminokwasów.
Przydatne substancje zawarte w kaszy gryczanej również przyczyniają się do poprawy włosów i paznokci. Kasza gryczana to produkt o niskim indeksie glikemicznym. Dlatego też często robię te kotleciki aby „przemycić” swoim domownikom ten ogrom wspaniałych właściwości!
SKŁADNIKI
500 g mięsa mielonego
2 duże cebule
1 szklanka kaszy gryczanej
1 jajko
1 czosnek
bułka tarta
sól
ulubione przyprawy do smaku
olej roślinny
PRZYGOTOWANIE
Wypłucz dobrze kaszę gryczaną wodą i trochę osuszyć na patelni. Zagotuj 2 szklanki wody, dodaj sól i dodaj grykę. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 15 minut. Jeśli to konieczne, dodaj trochę wody podczas gotowania.
Gdy kasza się ochładza, zmiel cebulę w maszynce do mięsa i wymieszaj z mięsem mielonym, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wbij jajko do mielonego i dodaj przyprawy do smaku. Teraz dodaj kaszę i wymieszaj. Uformuj kotleciki, obtocz w bułce tartej.
Smaż na średnim ogniu z obu stron do uzyskania złotego koloru. Smacznego!