Prosty i sprawdzony przepis na kotlety pożarskie. Instrukcje.

Kotlety pożarskie to znany i ceniony przez gospodynie przepis na smaczną, ekonomiczną i szybką przekąskę. Oto przepis na błyskawiczne kotlety, który zachwyci całą rodzinę. Do dzieła!

Składniki:

  • Sól – około łyżeczki
  • Filet z piersi kurczaka – 800 g
  • Masło (miękkie) – 80 g
  • dwa średnie jajka
  • olej słonecznikowy – 10 łyżek
  • bułka tarta drobnoziarnista – 6 łyżek
  • chleb – około 100

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności należy namoczyć kromki chleba w wodzie na około 10 minut. Po tym czasie odsączamy płyn. W międzyczasie kroimy filet z kurczaka na małe fragmenty.

Składniki przeciskamy przez maszynkę do mięsa po czym przekładamy do miski. Jajka wbijamy do masy, doprawiamy wszystko przyprawami i mieszamy. Na koniec dosypujemy łyżeczkę soli.

Masę mięsną wyrabiamy ręką aż do momentu kiedy stanie się gładka i miękka. W ostatnim etapie dzielmy mięso na osiem równych części. Miękkie masło dzielimy na podłużne kawałki również na tyle samo części.

Teraz formujemy kotlety rozpłaszczając je na kształt placków. W centralnej części każdego układamy masło i zamykamy je w środku. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą i obtaczamy każdy kotlet z osobna.

Na patelni rozgrzewamy olej na którym smażymy kotlety, do momentu zarumienienia po obu stronach. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza i wstawiamy do niego kotlety na około 10 minut.

Po tym czasie wyjmujemy gotową potrawę i podajemy ją na ciepło. Danie może stanowić smaczną przystawkę lub dodatek do obiadu.

Kotlety pożarskie najlepiej smakują z ziemniakami lub chlebem. Smacznego potrawa jest gotowa!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!