To pieczone mięso przekroczy Twoje oczekiwania – Przygotuj je według tego przepisu, a będziesz zachwycony.

To przepyszne mięso w marynacie z pewnością cię zaskoczy, dlatego nie zastanawiaj się dłużej, tylko przygotuj to przepyszne danie we własnym domu.

Składniki:

  • 1/2 opakowania czerwonej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 kg boczku
  • 1,5 litra soli
  • folia aluminiowa
  • 1,5 kg suszonego czosnku lub 4-5 ząbków świeżego czosnku

Marynata:

  • 1.3 łyżki cynamonu
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 kg suszonego czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mielonej czerwonej papryki

Przygotowanie:

Na początku ściągnij skórę z mięsa i pokrój je.

Następne do przygotowanej miski dodaj sól, zmieloną czerwoną paprykę, zmielony czarny pieprz oraz suszony czosnek. Całość dokładnie wymieszaj i posyp przygotowana mieszanką mięso w miejscach, gdzie jest nacięte i na reszcie jego powierzchni.

Po tym włóż ząbki czosnku w wycięte nacięcia na mięsie. Teraz nadszedł czas na zawinięcie mięsa w folię i włożenie go na blaszce do rozgrzanego piekarnika na temperaturę 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowane mięso piecz przez dwie godziny.

W tym czasie możesz przygotować marynatę. W tym celu umyj dokładnie jabłko i zetrzyj je na tarce. Teraz wymieszaj je z koncentratem pomidorowym, sokiem z cytryny oraz sosem sojowym. Do tak przygotowanej mieszanki dodaj resztę składników, czyli suszony czosnek, mieloną czerwoną paprykę, cynamon oraz cukier.

Całość gotuj do momentu utworzenia się gładkiej masy i posmaruj tak przygotowaną marynatą mięso po wyciągnięciu z piekarnika.

Teraz połóż mięso na grillu i piecz przez około 15 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Wyciągnij mięso i odstaw na 15 minut. Teraz przyszedł czas na skonsumowanie tej przepysznej potrawy.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!