Po 15 minutach nie mogłam oderwać się od talerza: Owinęłam herbatniki w folię spożywczą …
Często zdarza się każdemu z nas, wizyta niezapowiedzianych gości i szybko trzeba coś przygotować do kawy bądź herbaty.
Bywa też tez mamy ochotę na coś słodkiego a nie mamy natomiast ochoty na długotrwałe przygotowywania i pieczenie.W takich sytuacjach na ratunek przyjdą nam przepisy na domowe ciasta bez pieczenia. Dziś przedstawię Wam moje ulubione!
Ciasto bananowe
SKŁADNIKI
- 500 g śmietany
- 500 g herbatników
- 250 g cukru
- 4 duże banany
- 100 g czekolady
PRZYGOTOWANIE
Dobrze ubij śmietanę z cukrem, aby rozpuścił się cały cukier. Pokrój banany w cienkie kółka. Umieść herbatniki na talerzu ( blaszce) w kilku warstwach, aby uzyskać gładką podstawę i obficie posmaruj połową bitej śmietany. Połóż banany na wierzchu.
Ponownie ułóż herbatniki i śmietanę. Zmiel kilka pozostałych ciastek. Zetrzyj czekoladę na drobnej tarce. Udekoruj ciasto czekoladą i zmielonymi herbatnikami. Wstaw deser do lodówki na około 1–1,5 godziny jeśli masz na to czas 😉
Ciasto Masza
SKŁADNIKI
- 300 g herbatników
- 300 g cukru
- 300 g mleka
- 300 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczanej
- 2 łyżki orzechów włoskich
- wanilia lub cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE
W pół szklanki ciepłego mleka rozpuść łyżeczkę mąki. Zagotuj pozostałe mleko i wlej do niego wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Pozostaw do ostygnięcia.
Wymieszaj miękkie masło z jajkiem i cukrem aż do uzyskania jednorodnej konsystencji, dodaj do schłodzonej już wcześniej masy, dodaj też wanilię. Zmiel ciastka i orzechy w np. maszynce do mięsa, włóż do reszty składników i dobrze wymieszaj.
Blaszkę z oddzielanym dnem przykryj pergaminem i ostrożnie włóż do niej powstałą masę. Użyj noża, aby wypoziomować powierzchnię. Włóż do lodówki aż ciasto stężeje. Możesz ozdobić górę orzechami i okruchami z ciasteczek.
Sernik „Fantazja”
SKŁADNIKI
- 400 g twarogu
- 200 g skondensowanego mleka
- 700 g herbatników
- 2/3 szklanki mleka
- 1 banan
- 1 łyżeczka kakao
- wanilia
- kandyzowane owoce i orzechy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Do głębokiej miski dodaj połowę twarogu i połowę skondensowanego mleka i wanilię. W innej misce dokładnie wymieszaj drugą połowę twarogu z pozostałym skondensowanym mlekiem i kakao. Wlej mleko do głębokiego talerza. Zanurz ciasteczka w mleku i połóż je np. w blaszce do pieczenia, aby utworzyć gładką podstawę.
Wylej na nią masę twarogowo-waniliową, wyrównaj jej górę. Następną warstwą będzie pokrojony w cienkie koła banan. Kolejno ułóż ciastka namoczone w mleku, a na wierzchu masę twarogową z kakao. Udekoruj ciasto kandyzowanymi owocami i ulubionymi orzechami, pozostaw w lodówce do schłodzenia.
Ciasto „Kawowy aromat”
SKŁADNIKI
- 500 g herbatników
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mocnej kawy
- 2 łyżki kakao
- wanilina lub cukier waniliowy
- 100 g czekolady
PRZYGOTOWANIE
Wymieszaj jajka z cukrem, kakao i wanilią w kąpieli wodnej, mieszaj aż pozbędziesz się grudek. Odstaw do schłodzenia, następnie dodaj miękkie masło i ubij, aż uzyskasz jednorodną masę. Na blaszce ułóż równomiernie herbatniki, uprzednio nasączone mocną kawą. Wyłóż na podstawę połowę kremu, następnie ponownie herbatniki i krem. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin. Posyp przed podaniem startą czekoladą.
Jeśli nie ma już czasu, zrób szybki deser. Wymieszaj wszystkie składniki z poprzedniego przepisu, z wyjątkiem ciastek, a następnie dodaj ciasteczka, zmielone na miękisz. Nałóż powstałą masę na folię spożywczą, zawiń ją w kiełbasę. Włóż do lodówki na pół godziny. Gotowe!