Przepis na błyskawiczny i pyszny chleb, który jest najlepszy do spożycia na następny dzień.

Nie ma nic smaczniejszego niż świeży i gorący chleb.

Aby mieć pewność, że zawsze ma się taki pod ręką, warto zacząć piec samemu, gdyż jest to niezwykle proste a samo przygotowanie potrwa zaledwie 10 minut!

Składniki:

  • Mąka chlebowa x5 szklanek
  • Sól x2 płaskie łyżeczki
  • Suche drożdże x1 łyżka
  • Cukier x2 łyżeczki
  • Jajko x1
  • Mleko (ciepłe, ale nie gorące) x400ml
  • Olej roślinny x4 łyżki

Przygotowanie:

1. Na początku należy wymieszać mąkę z jedną łyżką cukru oraz solą.

2. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z drugą łyżką cukru i wymieszać to zniknięcia. Następnie należy wlać roztwór do wcześniej przygotowanej mąki i dolać olej.

3. Ciasto należy ugniatać przez kilka minut, aż będzie twarde i nie będzie przywierać do powierzchni. Po skończeniu stolnicę warto obsypać mąką.

4. Ciasto należy podzielić na pół, gdyż porcja posłuży to upieczenia dwóch chlebów.

5. Rozwałkowane ciasto należy zawinąć w owal, tak na około 3/4, a pozostałą część pociąć w cienkie paseczki, które posłużą jako dekoracja, po zawinięciu na całość.

6. Tak przygotowaną formę należy przykryć na około 15-30 minut i poczekać, aż ciasto urośnie.

7. W międzyczasie należy roztrzepać jajko, które posłuży do natarcia chleba przed włożeniem do piekarnika.

8. Ustawić piekarnik na 200℃, po ogrzaniu włożyć chleb i zapiekać przez około 25 minut.

Gotowe! Teraz będziesz mieć świeży chleb zawsze pod ręką, w mniej jak godzinę!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!