Przepis na błyskawiczny i pyszny chleb, który jest najlepszy do spożycia na następny dzień.
2 475
Nie ma nic smaczniejszego niż świeży i gorący chleb.
Aby mieć pewność, że zawsze ma się taki pod ręką, warto zacząć piec samemu, gdyż jest to niezwykle proste a samo przygotowanie potrwa zaledwie 10 minut!
Składniki:
Mąka chlebowa x5 szklanek
Sól x2 płaskie łyżeczki
Suche drożdże x1 łyżka
Cukier x2 łyżeczki
Jajko x1
Mleko (ciepłe, ale nie gorące) x400ml
Olej roślinny x4 łyżki
Przygotowanie:
1. Na początku należy wymieszać mąkę z jedną łyżką cukru oraz solą.
2. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z drugą łyżką cukru i wymieszać to zniknięcia. Następnie należy wlać roztwór do wcześniej przygotowanej mąki i dolać olej.
3. Ciasto należy ugniatać przez kilka minut, aż będzie twarde i nie będzie przywierać do powierzchni. Po skończeniu stolnicę warto obsypać mąką.
4. Ciasto należy podzielić na pół, gdyż porcja posłuży to upieczenia dwóch chlebów.
5. Rozwałkowane ciasto należy zawinąć w owal, tak na około 3/4, a pozostałą część pociąć w cienkie paseczki, które posłużą jako dekoracja, po zawinięciu na całość.
6. Tak przygotowaną formę należy przykryć na około 15-30 minut i poczekać, aż ciasto urośnie.
7. W międzyczasie należy roztrzepać jajko, które posłuży do natarcia chleba przed włożeniem do piekarnika.
8. Ustawić piekarnik na 200℃, po ogrzaniu włożyć chleb i zapiekać przez około 25 minut.
Gotowe! Teraz będziesz mieć świeży chleb zawsze pod ręką, w mniej jak godzinę!