Kapusta, ogórek, jajka i fantastyczny sos bez majonezu: Zdrowa i szybka sałatka na każdy dzień – sycąca i idealna na odchudzanie.
3 143
Zwykła surówka z kapusty i ogórka wydaje się banalna tylko na pierwszy rzut oka: wszyscy przy stole odbierają ją jako zupełnie nowe danie. Sekret przepisu kryje się w specjalnym sosie z żółtek jaj, kwaśnej śmietany i oliwy.
Składniki:
400 g kapusty
1 ogórek
4 jajka
1/2 pęczka koperku i pietruszki
3 łyżki gęstego białego jogurtu lub kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Usuń górne liście z kapusty. Następnie natychmiast kroimy go do salaterki. Ogórka kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do kapusty.
Następnie dodać posiekany koperek z natką pietruszki. Jeszcze nic nie mieszaj, inaczej kapusta puści za dużo soku.
Ugotowane jajka kroimy na pół. Oddziel białka od żółtek. Pokrój białka jaj i umieść je w misce.
Dodaj sól do miski z żółtkami. Rozgnieść żółtka widelcem. Dobrze wymieszaj.
Następnie dodać olej i wymieszać. Do masy dodać śmietanę i zmiksować na gęsty krem.
Dodaj dressing do miski z warzywami. Na koniec dodać musztardę i wszystko dokładnie wymieszać.
Sałatkę możemy podać jako pełnowartościową przystawkę lub jako dodatek do bardziej rozbudowanych dań. Smacznego!