Kapusta, ogórek, jajka i fantastyczny sos bez majonezu: Zdrowa i szybka sałatka na każdy dzień – sycąca i idealna na odchudzanie.

Zwykła surówka z kapusty i ogórka wydaje się banalna tylko na pierwszy rzut oka: wszyscy przy stole odbierają ją jako zupełnie nowe danie. Sekret przepisu kryje się w specjalnym sosie z żółtek jaj, kwaśnej śmietany i oliwy.

Składniki:

  • 400 g kapusty
  • 1 ogórek
  • 4 jajka
  • 1/2 pęczka koperku i pietruszki
  • 3 łyżki gęstego białego jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Usuń górne liście z kapusty. Następnie natychmiast kroimy go do salaterki. Ogórka kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do kapusty.

Następnie dodać posiekany koperek z natką pietruszki. Jeszcze nic nie mieszaj, inaczej kapusta puści za dużo soku.

Ugotowane jajka kroimy na pół. Oddziel białka od żółtek. Pokrój białka jaj i umieść je w misce.

Dodaj sól do miski z żółtkami. Rozgnieść żółtka widelcem. Dobrze wymieszaj.

Następnie dodać olej i wymieszać. Do masy dodać śmietanę i zmiksować na gęsty krem.

Dodaj dressing do miski z warzywami. Na koniec dodać musztardę i wszystko dokładnie wymieszać.

Sałatkę możemy podać jako pełnowartościową przystawkę lub jako dodatek do bardziej rozbudowanych dań. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!