Ja biorę banany i drożdże – Przepisu nauczyłam się od tureckiej kucharki: To najlepsze naleśniki, jakie jadłam.

Naleśniki na zakwasie, które bardzo szybko można przygotować na śniadanie. Ze składników dostępnych dla każdego – naprawdę warto spróbować.

Składniki:

  • 3 banany
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • olej słonecznikowy

Dodatkowo:

  • Bita śmietana
  • Twarożek
  • Nutella
  • Czekolada
  • Owoce do smaku

Przygotowanie:

Obrane banany pokroić w plastry i przełożyć do miski. Dodaj jajka, cukier i sól.

Następnie dodaj mleko i suche drożdże. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem zanurzeniowym na gładką masę.

Następnie dodaj ciepłą wodę i mąkę. Dobrze wymieszaj trzepaczką i upewnij się, że nie ma grudek.

Przykryj miskę folią spożywczą. I pozwól ciastu rosnąć przez 30 minut.

Wyrośnięte ciasto lekko wymieszać. I pozbywamy się z niego wszystkich pęcherzyków powietrza.

Nasmaruj patelnię do naleśników odrobiną oleju roślinnego. Dodaj ciasto za pomocą chochli. Smażyć naleśniki jak zwykle.

Kiedy odwrócimy naleśnik, posmaruj go odrobiną oleju. Patelnia jest również smarowana olejem przed smażeniem każdego naleśnika.

Możemy zaserwować puszyste naleśnikowe pyszności i dekorować według gustu. Alternatywnie możesz podać same naleśniki, są fantastyczne. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!